Eis: boete verborgen camera’s

Tegen de gemeente Spijkenisse is een voorwaardelijke geldboete geëist van 67.000 euro wegens verboden inzet van camera’s. Met de heimelijke installatie van camera’s in acht wijkcentra is de gemeente volgens het Openbaar Ministerie (OM) over de schreef gegaan.

De strafzaak, die gisteren in Rotterdam diende, is de eerste op basis van de Wet heimelijk cameratoezicht.

Spijkenisse wilde met het toezicht zien of personeel van de wijkcentra kasgeld verduisterde. Een particulier recherchebureau dat de gemeente had ingehuurd plaatste de apparatuur in 2005. Personeel van de centra ontdekte de camera’s enkele weken later bij toeval. Het leidde tot Kamervragen van GroenLinks.

De Wet heimelijk cameratoezicht bepaalt dat een werkgever die onrechtmatigheden vermoedt, gebruik kan maken van camera’s op de werkvloer. Hij moet dan wel vooraf duidelijk hebben gewezen op de mogelijke inzet van verborgen camera’s. Het OM verwijt de gemeente dit nagelaten te hebben.

Spijkenisse vond alleen het vermoeden van strafbare feiten onvoldoende reden „om direct zo’n zwaar middel als de politie” in te schakelen. Daarom koos de gemeente voor onderzoek door een particulier bureau. De ondernemingsraad van de wijkcentra werd niets over de maatregel verteld, omdat dit het onderzoek nutteloos zou maken.

Justitie zegt een voorwaardelijke boete te hebben geëist omdat de rekening uiteindelijk terechtkomt bij de inwoners van Spijkenisse. De Rotterdamse rechtbank doet op 14 december uitspraak.