Egyptenaar in parlement Kosovo

In het nieuwe parlement van Kosovo zitten een Egyptenaar, een Aškali en een Gorani. Gisteren werd in Priština de zetelverdeling in het parlement bekendgemaakt – resultaat van de parlementsverkiezingen van 17 november.

In het parlement van Kosovo zijn volgens de wet altijd 20 van de 120 zetels gereserveerd voor de nationale minderheden, waarvan tien voor de Serviërs. In totaal bezetten de minderheden in het nieuwe parlement 22 zetels. De Kosovo-Serviërs hebben de verkiezingen weliswaar massaal geboycot – slechts 0,004 procent van hen ging stemmen – maar ze houden recht op de tien gegarandeerde zetels. Die zijn verdeeld over Serviërs uit vier partijen.

Van de overige zetels voor de minderheden gingen er vijf naar de Bosniaken (Bosnische moslims) en drie naar de Turkse minderheid. De Gorani (Slavische moslims), de Roma (zigeuners), de Aškali (Albanees sprekende, islamitische Roma), en de Egyptenaren kregen allemaal één zetel. De Egyptenaren zijn mogelijk van oorsprong Roma, die zich eeuwen geleden als afstammelingen van de farao’s zijn gaan uitgeven en die nu formeel als Egyptenaren te boek staan. Volgens andere bronnen zijn deze Egyptenaren mogelijk afstammelingen van het leger van uit Egypte afkomstige Romeinen die tussen de jaren 306 en 337 in het huidige Kosovo en Macedonië waren gelegerd. Ook Macedonië kent een officieel erkende Egyptische minderheid.

De Democratische Partij van Kosovo (PDK) van toekomstig premier Hashim Thaçi heeft 37 zetels in het nieuwe parlement. De tot nu toe regerende Democratische Liga van Kosovo (LDK) heeft er 25. De resterende zetels zijn voor de Alliantie Nieuw Kosovo (AKR) van de steenrijke zakenman Behgjet Pacolli (13 zetels), de Democratische Liga van Dardanië (LDD) van oud-parlementsvoorzitter Nexhat Daçi (11 zetels) en de Alliantie voor de Toekomst van Kosovo (AAK) van de van oorlogsmisdaden verdachte oud-premier Ramush Haradinaj (10 zetels).