Drie Oezbeken doodgemarteld

In Oezbekistan is voor de derde keer in één maand een gevangene doodgemarteld. Een andere gevangene deed vrijdag een zelfmoordpoging omdat hij niet meer bestand was tegen de dagelijkse martelingen.

De BBC meldde gisteren dat de drie doodgemartelde gevangenen allen in dezelfde gevangenis zaten, in Andizjon, in het oosten van Oezbekistan. Daar werd in mei 2005 een opstand tegen het autoritaire bewind van president Karimov bloedig neergeslagen; daarbij vielen volgens ooggetuigen zeker zevenhonderd doden.

Oezbekistan wordt regelmatig beschuldigd van marteling van gevangenen. Nog vorige maand uitte de VN-commissie tegen marteling zich „uiterst bezorgd” over die praktijken. De Oezbeekse regering ontkent ze niet, maar zegt alles in het werk te stellen om er een eind aan te maken.

Gisteren meldde een activist voor mensenrechten in Oezbekistan, Bachtiyer Chamrajev, dat zijn zoon zich vrijdag in de gevangenis een mes in de buik heeft gestoken om een eind aan zijn leven te maken. Hij had dat volgens zijn vader gedaan uit wanhoop over de dagelijkse martelingen waaraan hij is onderworpen om een misdaad te bekennen die hij niet heeft gepleegd. Volgens Chamrajev is zijn 21-jarige zoon alleen opgepakt wegens de kritiek van zijn vader op het regime.

In de stad Syrdarja is gisteren een andere activist voor de mensenrechten, Karim Bozorbojev, veroordeeld tot zes jaar en drie maanden celstraf wegens ‘fraude’. Bozorbojev verliet in 2004 uit boosheid over de wijdverbreide corruptie een officiële partij en sloot zich aan bij een mensenrechtenorganisatie. (AP, BBC)