Demissionair premier ingezet in crisis België

Premier Guy Verhofstadt gaat proberen een oplossing te vinden voor de politieke crisis in België. Hij heeft daartoe gisteren een opdracht gekregen van de Belgische koning Albert.

Guy Verhofstadt (54), een Vlaamse liberaal, leidt nu een demissionaire paarse regering. Zijn rol leek uitgespeeld nadat zijn partij bij de verkiezingen op 10 juni verloor.

„Ik had niet gedacht noch gehoopt dit te moeten doen, maar de koning heeft me gevraagd hem op korte termijn te informeren over mogelijke uitwegen uit de politieke impasse”, zei Verhofstadt gisteren.

Afgelopen zaterdag bereikte de politieke crisis in België een nieuw hoogtepunt nadat formateur Yves Leterme, een Vlaamse christen-democraat, zijn ontslag had aangeboden. Leterme was er niet in geslaagd een nieuwe regering te vormen van liberalen en christen-democraten. België zit nu 177 dagen zonder normale regering, een record.

Guy Verhofstadt zal proberen een oplossing te vinden voor het grootste twistpunt van de formatie: de zogeheten staatshervorming. Alle Vlaamse partijen willen dat zo’n staatshervorming er komt, zodat Vlaanderen meer autonomie krijgt.

Volgens berichten in Belgische kranten wilde koning Albert ook dat Guy Verhofstadt leiding zou gaan geven aan een ‘noodregering’. Dat zou betekenen dat zijn demissionaire regering weer meer zou mogen doen dan zich louter bezighouden met ‘lopende zaken’. Maar Verhofstadts eigen liberale partij maakte gisteren duidelijk daar tegen te zijn, net als de Vlaamse socialisten.

Verhofstadt zei wel te gaan kijken of zijn demissionaire regering binnenkort een aantal dringende dossiers kan aanpakken. Verder verklaarde hij dat er ook wat hem betreft „een belangrijke staatshervorming” moet komen. „Het is in dialoog dat we samen oplossingen zullen kunnen vinden”, zei hij. „Daar reken ik op, in het belang van ons land.”