de beste dvd’s van de maand

Alice

Regie: Jan Svankmajer. Moskwood (1988)

Brothers Quay: The Short Films

Moskwood (1979-2003)

Svankmajers bizarre versie van Lewis Carrolls Alice in Wonderland mengt live-action met handgemaakte animatie zoals we die van de sinistere Tsjech kennen: surrealistisch en grappig. De Britse geestverwanten The Brothers Quay maakten ooit een geanimeerde hommage aan Svankmajer. De dvd Brothers Quay: The Short Films 1979-2003, die Moskwood ook deze maand uitbracht, vormt dan ook een mooie danse macabre met Svankmajer.

2001: A Space Odyssey, A Clockwork Orange, Full Metal Jacket, The Shining, Eyes Wide Shut

Regie: Stanley KubrickWarner Home Video

Van Kubrick krijg je nooit genoeg, daarom deze heruitgave met veel bonusmateriaal, zoals een interview met Kubrick afgenomen door Jeremy Bernstein in 1966, achter de schermen bij 2001: A Space Odyssey, Vivian Kubricks documentaire The Making of The Shining, audiocommentaar van Malcolm McDowell bij A Clockwork Orange en commentaar van Adam Baldwin bij de oorlogsfilm Full Metal Jacket, en interviews met Tom Cruise, Nicole Kidman en Steven Spielberg bij Kubricks merkwaardige zwanenzang Eyes Wide Shut.

Johan van der Keuken

Box 3, 4 en 5A-Film

Johan van der Keuken leerde ons het hele leven zien in een draaiende kop en schotel die langzaam tot stilstand komt. Zijn immense oeuvre wordt ontsloten op meerdere dvd-boxen, waarvan de eerste twee delen al bekroond werden met de ‘Prix dvd Cahiers du Cinéma 2006’.

Chinatown

Regie: Roman Polanski, Paramount (1974)

„Are you alone?” wordt aan privédetective Jake Gittes gevraagd in Roman Polanski’s legendarische film noir China-town. „Isn’t everybody?” antwoordt hij. De hele film weten we even weinig als Gittes, zodat zijn verwondering de onze is als hij ontdekt wie aan de touwtjes trekt in hebzuchtig Los Angeles. In de extra’s wordt teruggeblikt door schrijver Robert Towne, producent Robert Evans en door Polanski zelf.

Still Life

Regie: Jia Zhangke. A-Film (2006)

Het decor voor deze kalme mensenstudie van de Chinees Jia Zhangke vormt een stad die moet wijken voor de gigantische Drie-Klovendam en binnenkort onder water zal lopen. Hier arriveert een mijnwerker op zoek naar zijn ex-vrouw, maar belangrijker blijken zijn omzwervingen door de stad.