Courgettesoep

Voor 4 tot 6 personen4 sneden boerenbroodcirca 1 deciliter extra vergine olijfolie1,5 liter bouillon (kip, vlees, groente)2 grote lente-uitjes, gesnipperd750 g courgettes, in blokjeszeezout en versgemalen witte peper2 eieren, los geklopt2 eetlepels fijngehakte platte peterselie1 eetlepel fijngehakte verse basilicum4 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas

Gebruik voor deze lichte en toch voedzame soep zelf getrokken bouillon, of bouillonblokjes, afhankelijk van wat u op voorraad hebt. Voor de croutons (blokjes gebakken brood) gebruikte ik een stevig lichtbruin zuurdesemboerenbrood. U kunt uiteraard een ander soort brood gebruiken, maar de lichte zuurdesemsmaak vormt wel een subtiel contrast met de zoete courgettes en het zout van de kaas.

Leg de sneden brood op een werkvlak. Bestrijk beide kanten royaal met 2 tot 3 eetlepels olijfolie. Leg de sneden brood op een bakplaat en zet circa 5 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven, of tot de bovenkant goudbruin is. Draai de sneden brood om en laat nog een paar minuten roosteren tot de tweede kant ook goudbruin is. Snijd de korsten van de sneden en snijd het brood dan in blokjes. Doe de croutons in een kom en zet weg.

Doe de bouillon in een pan en breng aan de kook op hoog vuur. Draai het vuur laag en houd de bouillon warm.

Verhit de overgebleven olijfolie in een soeppan op matig vuur. Voeg de lente-uitjes toe en fruit een paar minuten. Voeg de blokjes courgette toe en bak ze onder af en toe omscheppen circa 5 minuten. Breng op smaak met royaal zout en peper. Giet er de bouillon over en laat circa 10 minuten zachtjes koken, of tot de courgette net gaar is.

Meng intussen in een kom de los geklopte eieren met de peterselie, basilicum en Parmezaanse kaas. Schep dit mengsel door de soep wanneer de courgette gaar is en roer snel door. Neem de pan van het vuur en schep de soep in voorverwarmde soepborden. Garneer met de croutons en dien op.

Kim Maclean

Morgen: Hartige taart

    • Kim Maclean