Chinezen willen Rio Tinto kopen

Baosteel, het grootste staalbedrijf van China, overweegt om samen met andere Chinese staalfabrikanten een bod van ten minste 200 miljard dollar (136,5 miljard euro) uit te brengen op het Brits-Australische mijnbouwconcern Rio Tinto.

Dat bericht vandaag de Chinese staatskrant de 21st Century Business Herald op zijn website. De krant baseert zich op uitlatingen van de topman van Baosteel, Xu Lejiang.

Rio Tinto is het op twee na grootste mijnbouwbedrijf ter wereld. Het concern wees onlangs een vijandig overnamebod van 138,1 miljard dollar (93,9 miljard euro) af van het eveneens Brits-Australische BHP Billiton, de nummer één in de wereld.

Volgens topman Xu van Baosteel wordt nog nagedacht over een eventueel bod op Rio Tinto en staat er nog niets op papier. Wel zei hij de kans groot te achten dat zijn onderneming daadwerkelijk met een bod komt, al betwijfelde hij of 200 miljard dollar wel voldoende is om een bod te doen slagen.

China is een van de belangrijkste afnemers van ijzererts uit Australië. Het land heeft grote behoefte aan grondstoffen voor zijn snelgroeiende economie.

Het pas opgerichte Chinese staatsfonds ter waarde van 200 miljard dollar heeft herhaaldelijk berichten ontkend dat het met Chinese staalfabrikanten een tegenbod op Rio Tinto zou doen. Rio Tinto is gevestigd in zowel Londen als Sydney.

Volgens berichten in de Chinese media zouden Chinese staalfabrikanten elkaar vandaag ontmoeten bij de Nationale Ontwikkeling en Hervorming Commissie, het belangrijkste Chinese planbureau, om een eventueel bod te bespreken. Maar sommige grote Chinese staalfabrikanten zeiden van niets te weten, zoals bijvoorbeeld de topman van Shougang Group.

Staalfabrikanten in China, en ook in Japan, Zuid-Korea en Europa, verzetten zich tegen de overname van Rio Tinto door BHP Billiton. Als grootafnemers vrezen zij de macht van zo’n grote grondstoffencombinatie.

Op de beurs van Londen daalde het aandeel Rio Tinto vanmorgen licht met 31 pence tot 54,12 Britse pond. Het eveneens in Londen genoteerde BHP Billiton steeg vanmorgen licht met 13 pence tot 15,79 pond.

Het aandeel Baoshan Iron & Steel, het beursfonds van Baosteel, steeg vandaag in Shanghai met 5,2 procent tot 15,53 yuan (1,43 euro). (AP, Reuters, AFP, Bloomberg).