Brussel bezorgd over vertraging invoering gelijke asielcriteria

Brussel. De invoering van gelijke asielcriteria in EU-landen is ernstig vertraagd. Slechts zes van de 27 EU-landen hadden de regels zaterdag geheel ingevoerd, de afgesproken datum uit de Europese asielwet. Ook Nederland is te laat, meldde de Europese Commissie gisteren. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie laat weten dat Nederland al wel volgens de Europese asielwet werkt, maar dat deze formeel ”binnenkort” pas in werking treedt. De Europese minimumregels schrijven voor dat asielzoekers altijd recht hebben op een persoonlijk gesprek, informatie over de aanvraagprocedure en een onderbouwd besluit over hun aanvraag. Voor onbegeleide kinderen zijn er aparte regels. Europees Commissaris Franco Frattini (Justitie) is teleurgesteld. ”Deze rechten zijn van groot belang voor echte asielzoekers die hun toevlucht zoeken in de EU.”