Bosnië zet grote stap richting de EU

De Bosnische regering heeft gisteren de jarenlang fel omstreden hervorming van de politie goedgekeurd en daarmee de weg vrijgemaakt voor een belangrijk akkoord met de Europese Unie. Dat stabilisatie- en associatie-akkoord is vandaag in Sarajevo geparafeerd.

Daarmee komt niet alleen een eind aan een politieke crisis die midden oktober begon, maar ook aan drie jaar ruzie over de hervorming van de politie. De EU eist al jaren van de Bosniërs dat ze de politiemachten van de twee entiteiten – de moslim-Kroatische federatie en de Servische Republiek – samenvoegen en de gefuseerde politiedienst onder controle plaatsen van de centrale regering en vrijwaren van politieke invloed. De Bosnische Serviërs hebben zich daar lang fel tegen verzet.

Een andere ruzie brak zes weken geleden uit toen internationaal Bosnië-bestuurder Miroslav Lajcak nieuwe stemprocedures voor het federale parlement en de federale regering oplegde, om te voorkomen dat partijen besluiten blokkeren door bij stemmingen weg te blijven. Opnieuw lagen de Bosnische Serviërs lang dwars.

Het vandaag geparafeerde akkoord wordt gezien als eerste stap op weg naar een EU-lidmaatschap. De ruzies over de politiehervorming hebben Bosnië in zijn weg naar Europese integratie op een achterstand van jaren gezet. Lajcak waarschuwde regelmatig dat Bosnië „het zwarte gat van Europa” dreigde te worden. (Reuters)