Bettens trotseert gitaarstorm

Concert: Sarah Bettens. Gehoord: 3/12 Paradiso, Amsterdam. Herhaling: 4/12 Waterfront, Rotterdam; 6/12 Burgerweeshuis, Deventer; 7/12 Tivoli, Utrecht; 11/1 Eurosonic, Groningen; 12/1 Limburgzaal, Heerlen.

Sarah Bettens is een Vlaamse die je doet vergeten dat ze Belgisch is, en een zangeres die je doet vergeten dat ze vrouw is. Gisteravond, in een uitverkocht Paradiso, oversteeg ze de grenzen van nationaliteit en sekse – daar stond ze, androgyn met een internationaal rockgeluid. In één moeite door slechtte ze ook de grens tussen electrisch en akoestisch.

Vorig jaar deed de voormalig zangeres van K’s Choice hier een akoestisch optreden, nu rockte ze goed, gesteund door een driemansband. Die band heeft een vol geluid dat meer blaast dan beukt. En al beroert Bettens zelf de ‘flying V’-gitaar, bekend als blikvanger van Metallica, haar instrument klinkt mild en zangerig.

Na een jaar met lange, internationale tournees vormt de band nu een hecht kwartet. De meeste nummers die ze gisteravond bracht, kwamen van de pas verschenen cd Shine. Hierop speelt Bettens het soort liedjes dat haar populair maakte: milde rocknummers met als opvallend contrast die hese stem die fier de gitaarstormen trotseert. Zo staat ze ook op het toneel: de lange smalle Bettens, toegezongen door voornamelijk meisjes en vrouwen. Soms is ze de gitaarbeul die een duel aangaat met solist Tom Lodewijkckx, zoals in het nummer Not Insane, dan is ze de pogoënde tomboy in Everything For Free, of is ze juist kwetsbaar in Just Another Day. Welke schakering van haar persoon ook naar voren komt, Bettens doet het zonder opsmuk.