Bestuurder van Damrak naar Wallstreet

Van der Does de Willebois

De Nederlander Joost van der Does de Willebois is benoemd tot waarnemend financieel directeur van beursbedrijf NYSE Euronext.

Met de benoeming zit er een tweede Nederlander in de top van het bedrijf, dat onder meer de beurzen van Wall Street, Amsterdam, Parijs en Brussel omvat. Oud-Vendex topman Michiel Hessels is president-commissaris bij NYSE Euronext, een zeer invloedrijke positie in het Amerikaanse systeem. Een derde Nederlander, oud-ABN Amro bestuurder Rijnhard van Tets is commissaris, maar het fusiebedrijf heeft zoveel commissarissen sinds het samengaan dat hieraan minder waarde moet worden toegekend.

Van der Does de Willebois was al de tweede man achter financieel directeur Nelson Chai. Deze maakte gisteren bekend dat hij overstapt naar zakenbank Merrill Lynch. Chai volgt daarmee John Thain, de bestuursvoorzitter van NYSE Euronext die vorige maand topman werd van de in problemen verkerende zakenbank.

Het vertrek van de twee topmensen komt op het moment dat de New York Stock Exchange is uitgegroeid tot het grootste beursbedrijf ter wereld. De Amerikanen kochten afgelopen jaar Euronext en creëerden zo de eerste trans-Atlantische beurs ter wereld. De expansie is nog niet voorbij. Er wordt gekeken naar verdere overnames in Azië zodat er een beursbedrijf komt waar de handel nooit stilligt.

De 48-jarige Van der Does de Willebois wordt nu de eerste financiële man van een bedrijf dat circa 4.500 bedrijven met een notering telt en een gezamenlijke beurswaarde van 21.300 miljard euro.

De voormalige rechtenstudent begon zijn werkzame leven bij energieconcern Shell, waar hij onder meer gestationeerd was in Rotterdam, Parijs en Bordeaux. Hij stapte in het jaar 2000 over naar bank en verzekeraar ING. Daar was hij algemeen directeur bedrijfsstrategie en communicatie en, van 2002 tot 2004, directeur van de ING Bank in Nederland. Hij maakte de overstap naar het toen nog onafhankelijke Euronext in november 2004.

Euronext zelf was overigens ook een product van fusies. Het ontstond toen de beurzen van Parijs, Amsterdam en Brussel samengingen. Later kwam daar onder meer de derivatenbeurs Liffe uit Londen bij.