Afscheid in Miami van gedode sporter

De Amerikaanse dominee en burgerrechtenactivist Jesse Jackson heeft gisteren de gewelddadige dood van een speler uit het American football aangegrepen voor een oproep een einde te maken aan het excessieve geweld in zijn land. Sean Taylor, 24 jaar oud, werd vorige week in zijn villa in een voorstad van Miami doodgeschoten tijdens een inbraak. Gisteren werd de speler van de Washington Redskins, een team uit de hoogste divisie van Amerika's populairste sport, in Miami begraven.

Andere bekendheden onder de duizenden aanwezigen bij de plechtigheid in een grote zaal van de Universiteit van Miami waren O.J. Simpson, de American-footballspeler die na zijn carrière acteur werd en later werd vrijgesproken van de moord op zijn echtgenote en haar vriend, en de acteur Andy Garcia. Taylor woonde samen met een nicht van de acteur. Zij was er met hun anderhalf jaar oude kind getuige van hoe haar vriend werd doodgeschoten. Inmiddels zitten vier jongens in de leeftijd van 17 tot 20 jaar vast in verband met deze zaak.

Tijdens de plechtigheid in Miami werd een video vertoond van Taylor als speler van de Redskins, zijn universiteitsploeg de Miami Hurricanes en het American football-team van zijn middelbare school.

De hoogste baas van de National Football League (NFL) zei dat het een trieste week was voor de ‘league family’. De ploeg van Taylor, verloor zondag op de valreep. Vier minuten voor het einde gingen de Redskins nog aan de leiding. Eerder in de wedstrijd tegen de Buffalo Bills trok Clinton Portis van de ploeg uit Washington na een touchdown zijn shirt omhoog, zodat een ander shirt zichtbaar werd met daarop een eerbetoon aan zijn overleden ploeggenoot. De Redskins begonnen de wedstrijd met één speler minder in de verdedigingslinie. De positie van Sean Taylor bleef tijdelijk onbezet. (AP)