Zelfcensuur van Haags Museum

Het Haags Gemeentemuseum weigert een aantal kunstfoto’s en een video te exposeren waarop homoseksuelen maskers dragen van de profeet Mohammed en zijn schoonzoon Ali, Dit heeft museumdirecteur Wim van Krimpen bekendgemaakt.

Het project Adam en Ewald van de Iraanse kunstenares Sooreh Hera, die sinds zeven jaar in Nederland woont, toont een serie foto’s met verschillende homostellen in Nederland. Een aantal foto’s toont twee mannen uit Iran, die de maskers van Mohammed en Ali dragen. Volgens Hera dragen ze de maskers omdat ze niet herkend willen worden. „In Iran kunnen homoseksuelen nog altijd de doodstraf krijgen”, aldus de kunstenares.

Voor gelovige moslims is het verboden om de profeet Mohammed af te beelden, laat staan binnen een context van homoseksualiteit. Dat de maskers de beeltenis van Mohammed en Ali tonen, was het idee van Hera. „Ik wil laten zien dat achter die religieuze gezichten een andere werkelijkheid schuilt. Onder moslimmannen is veel homoseksualiteit.”

Museumdirecteur Van Krimpen wil de fotoserie wel op de expositie 7up, maar zonder de foto’s met de maskers. „Die lokken te veel reacties uit. Wij zijn een gemeentemuseum – dus een openbare ruimte.” Hij realiseerde zich dat bij de selectie van het werk niet dat het om de beeltenis ging van de profeet en zijn schoonzoon. „Ik weet niet hoe Mohammed eruit ziet.” Wel wil hij de foto’s van Hera graag kopen, waaronder die met de gemaskerde mannen. „Het is goed werk en ik denk dat we deze foto’s over een paar jaar wél kunnen laten zien. Ik ga er vanuit dat de integratie dan voltooid zal zijn.”

Hera zegt dat ze door de uitspraken van Van Krimpen ‘beledigd’ is. „Ik vind het bizar. Hoe kun je nu foto’s kopen en zeggen dat je ze over een paar jaar wél wil exposeren. Eerst wordt mijn werk positief beoordeeld en nu moet het ineens weg vanwege de inhoud? Dan kan ik vanaf nu maar beter bloemen gaan fotograferen.”

De tentoonstelling 7up in Den Haag opent op 15 december.