Windkracht negen: gevaar bij Hoftoren

Den Haag kan pronken met zijn skyline, maar als het stormt veroorzaakt die overlast voor mensen op de grond. Bij windkracht negen moet het gebied rond de Hoftoren ontruimd worden. Dat gebeurde gistermiddag opnieuw.

Wanneer de Regionale Alarmcentrale een stormmelding krijgt, treedt de zogenaamde ‘Hoftoren-procedure’ in werking. Deze is opgezet omdat er dan gevelplaten van de 142 meter hoge toren dreigen te vallen. Op last van de brandweer werd daarom 8 november het gebied rond Den Haag CS ook al afgezet. Gisteren besloot vervoermaatschappij HTM het tramverkeer rond station Den Haag CS stil te leggen. Reizigers moesten een extra overstap maken. De trams reden vanmorgen weer volgens schema.

De Rijksgebouwendienst, eigenaar van het gebouw, erkent dat er een constructiefout is gemaakt. Deze week moet uit een onderzoek naar voren komen welke reparatiewerkzaamheden nodig zijn. De vier jaar oude Hoftoren, waarin het ministerie van Onderwijs is gevestigd, is een ontwerp van architectenbureau Kohn Pedersen Fox uit New York.