Vroege cijfers bieden zakenbanken kansen

November is het einde van het financiële jaar voor Morgan Stanley, Goldman Sachs, Lehman Brothers en Bear Stearns. Hoewel het nieuwe jaar voor deze zakenbanken altijd vroeg begint, moet het deze keer wel een bijzonder plezierige frisse start zijn. De banken die als eerste met hun jaarcijfers komen, kunnen in de juiste positie verkeren om te profiteren van kansen.

Een van de dingen die ze heel graag zullen willen doen is het achter zich laten van de jongste afschrijvingen op risicovolle (‘subprime’) hypotheken en CDO’s (collateralized debt obligations, speciale beleggingsvehikels). Het Amerikaanse hedgefonds Citadel legde deze week een soort bodem onder de markt met zijn aankoop van een portefeuille hypotheekobligaties ter waarde van 3 miljard dollar (2 miljard euro) van E*Trade voor net iets meer dan 25 cent op de dollar.

Als dit een aanwijzing is voor de reële marktwaarde, betekent het dat de prijzen van sommige effecten lager zullen zijn dan de meesten op Wall Street zich tot nu toe hadden voorgesteld. De banken die nu hun boeken sluiten, zullen daar wellicht rekening mee moeten houden. Maar hun handelaren zouden straks ook wel eens op koopjes kunnen stuiten als andere zakenbanken – zoals Merrill Lynch en Citigroup – hun balans aan het eind van het jaar opschonen.

De vroege vogels kunnen ook een voorsprong nemen bij het in gang zetten van nieuwe activiteiten. Het normaal gesproken krachtige volume aan Amerikaanse fusies en overnames in november lag dit jaar volgens onderzoeksbureau Dealogic 71 procent lager dan vorig jaar. De vier banken die het eerst met hun cijfers komen, zullen tot januari van komend jaar met minder concurrentie te maken hebben dan gebruikelijk.

Uiteraard kan er nog meer tegenwind voor de balansen op komst zijn. Maar het sluiten van de boeken over het jaar 2007 en het vooruitzien naar verandering zal als een opluchting komen voor deze vier Wall Street-ondernemingen – en misschien ook als een kans.

Voor meer commentaar uit Londen:www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld