Volleyballers op weg naar Spelen

De nationale volleybalploeg heeft zich geplaatst voor het Europees olympisch kwalificatietoernooi in het Turkse Izmir (het OKT2), begin januari. Nederland verloor gisteren weliswaar de finale van de pre-OKT in Catania van Italië (3-2), maar was voor aanvang van de wedstrijd al zeker van deelname aan het OKT. Rusland en Bulgarije hadden op de slotdag van de World Cup (OKT1) in Japan hun deelname aan de Olympische Spelen van 2008 al veilig gesteld. Dat betekende twee extra plaatsen voor het kwalificatietoernooi in Turkije, waarvan een voor Nederland als beste nummer twee van de drie pre-OKT’s. De andere deelnemers in Izmir zijn Turkije, Servië, Spanje, Polen, Duitsland, Italië en Finland. De winnaar mag naar de Spelen in Peking.

Nederland had tegen Italië een voorsprong van 2-0 in sets, maar verloor alsnog van het gastland: 2-3 (25-20, 25-21, 20-25,21-25 en 13-15). „Je moet alleen op gezette tijden van ze winnen”, reageerde bondscoach Peter Blangé, verwijzend naar onder meer de olympische finale van Atlanta in 1996, met een lachje. „Alle gekheid op een stokje. We hebben hier gespeeld om te winnen en waren er verdomde dichtbij. Dat is een groot compliment waard. Geen kleine jongens, die Italianen. Vijfduizend man op de tribune, live op de RAI. Dan kan een bal wel eens niet vallen. Twee bloks op het eind. We hebben niet geklooid, niks laten liggen.”

Nederland had, terugziend op een aantal voortreffelijke prestaties op Sicilië, graag de kroon op het werk gezet. In de eerste twee sets werden de Italianen voor de verbaasde maar altijd fanatieke supporters overdonderd. Hun gevaarlijkste aanvaller Alessandro Fei, bij Sisley Treviso een ploegmaat van Robert Horstink, kwam er niet aan te pas. De Italiaanse coach moest, om een afgang af te wenden, ingrijpen. Hij stuurde zijn tweede spelverdeler in plaats van de ervaren Marco Meoni, een oude bekende van Blangé als actief international, en een nieuwe middenman het veld in. Dat hielp.

De Nederlandse opslag werd een fractie minder, het Italiaanse spel sneller. Dat redde het gastland uiteindelijk, al was het verschil slechts ‘twee ballen’.

Bondscoach Blangé toonde zich uitermate tevreden over de getoonde progressie en de gewonnen stabiliteit, mede door de rentree van de 2,14 meter lange Kay van Dijk. „Hier hebben we weer een stapje gezet.” (ANP)