Vitesse kampt met 27 miljoen schuld

Voetbalclub Vitesse werkt aan een plan om de enorme schuld van 27 miljoen euro weg te werken. De club uit Arnhem heeft de grootste schuldeisers gevraagd af te zien van hun vorderingen. Directeur Paul van der Kraan bevestigt op de website van Vitesse dat hij streeft naar een vrijwillig crediteurenakkoord.

Door de grote schuldenlast dreigt Vitesse af te glijden naar een marginale club die geen rol van betekenis speelt in de eredivisie, vreest Van der Kraan: „Alle extra inkomsten uit transfers moet Vitesse gebruiken om de schuldpositie terug te dringen. Hierdoor is niet te voorkomen dat Vitesse in een negatieve spiraal terechtkomt en altijd zijn beste spelers zal moeten verkopen.”

De directeur informeert de fans naar aanleiding van een artikel in het dagblad De Gelderlander van zaterdag. De krant meldt dat de Vrienden van Vitesse, een groep gefortuneerde ondernemers, al heeft toegezegd afstand te doen van zijn vordering van 10 miljoen euro. De gemeente Arnhem is gevraagd een schuld van 6,5 miljoen euro kwijt te schelden. In 2003 redde de gemeente Vitesse en stadion Gelredome door de club 30 miljoen euro te lenen.

Van der Kraan meldt niets concreets over zijn inspanningen. „Het resultaat van de eerste gesprekken is bemoedigend te noemen. Mocht het crediteurenakkoord daadwerkelijk rondkomen en lukt het Vitesse de financiering rond te krijgen, dan zetten we een reuzenstap.”

In de eredivisie werden de sportieve zorgen van de club uit Arnhem vergroot door Roda JC. In het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade verloor Vitesse zaterdag met 3-2. In de slotfase maakte het team van trainer Aad de Mos nog bijna een 3-0 achterstand goed. Een rake kopbal van Sebastien Sansoni en een doelpunt van Harrie Gommans brachten de spanning terug, maar de derde competitienederlaag op rij kon niet worden vermeden. Vitesse maakte het zichzelf moeilijk door in een sterke beginfase tal van kansen te missen. (ANP)