Venezolaanse kooptoeristen bestormen Curaçao

Terwijl in Venezuela een spannend referendum werd uitgevochten, ontvluchtten koopgrage Venezolanen de dollarpolitiek van Chávez.

Het is druk, dit weekeinde, in de winkelstraten van Punda, het centrum van de Curaçaose hoofdstad Willemstad. Curaçaoënaars bekijken etalages met afbeeldingen van Sinterklaas, wiens verjaardag ook op het eiland wordt gevierd. Maar het straatbeeld wordt gedomineerd door grote groepen Venezolanen, die met creditcards in de hand luid discussiëren over de beste producten om thuis door te verkopen.

Op een terrasje zijn Wilbur en zijn vrienden neergestreken. Om hen heen staan tientallen plastic tassen met logo’s van de duurdere Curaçaose winkels. Wilbur is een van 1.200 Venezolanen die het afgelopen weekend met chartervluchten naar Curaçao kwamen om te shoppen. En om het referendum over de vergaande uitbreiding van bevoegdheden van de Venezolaanse president Hugo Chávez te ontlopen. „We zijn maandag pas weer thuis”, zegt Wilbur, „mijn stem maakt toch niets uit.” En met meer bitterheid dan politiek inzicht voegt hij daaraan toe: „De uitslag staat al vast, daar zorgt Chávez wel voor.”

Het Venezolaanse kooptoerisme is een uitvloeisel van Chávez’ dollarpolitiek. Doordat hij de legale omloop van Amerikaanse dollars strikt aan banden heeft gelegd, floreert de zwarte markt. Zo heeft een Venezolaan met een creditcard een bestedingsruimte van 5.000 dollar per jaar. Worden er meer dollars uitgegeven dan grijpt de Comisión de Administración de Divisas, ofwel de commissie voor deviezenadministratie, in.

Inmiddels levert een dollar op de Venezolaanse zwarte markt drie keer meer op dan er in de bank, of via een creditcard, voor moet worden betaald. De spullen die op Curaçao tegen officiële dollars worden ingeslagen, kunnen zo in Venezuela tegen zwarte markt prijzen worden doorverkocht. Wilbur: „Er zijn ook mensen die contante dollars meenemen in hun koffers, maar daar wordt bij aankomst in Venezuela heel streng op gecontroleerd, dat is een beetje linke soep.”

Toch zijn de Curaçaose geldautomaten, waaruit ook dollars kunnen worden gepind, nu al een half jaar steevast iedere maandag leeg. Bij een geldautomaat op de hoek van twee winkelstraten zitten Venezolanen, omgeven door nieuwe plastic tassen met schoenendozen, parfum of elektronica, in de rij. De vader van een gezin roept zijn vrouw of hij iets tegen de krant zal zeggen. Maar zij wijst het voorstel pertinent af. „Ik werk voor de Venezolaanse overheid.”

Dit weekend was het topdrukte. „Allemaal rijkeluiszoontjes die hier nu inkopen doen”, zegt een fruithandelaar bij de drijvende Venezolaanse markt in Willemstad. „Arme Venezolanen hebben wel andere dingen aan hun hoofd.”