Uitstel van executie(verkoop)?

Weet je nog, Michele McIntosh? Of Gilbert Dickerson? Toen ik eerder over deze huiseigenaren met financiële problemen schreef, kwamen er nogal wat comments binnen met de vraag: waarom helpt niemand ze? Dat lijkt nu te gebeuren. Minister van Financiën Hank Paulson heeft de financiële sector (van banken tot hypotheeknemers tot investeerders op Wall Street) bij

cvr_youngstown_2819low.jpg
Weet je nog, Michele McIntosh? Of Gilbert Dickerson?

Toen ik eerder over deze huiseigenaren met financiële problemen schreef, kwamen er nogal wat comments binnen met de vraag: waarom helpt niemand ze?

Dat lijkt nu te gebeuren. Minister van Financiën Hank Paulson heeft de financiële sector (van banken tot hypotheeknemers tot investeerders op Wall Street) bij zich geroepen. Hij stelt voor (maar wil daar zelf niet aan meebetalen) dat ze de maandlasten van een paar honderdduizend Amerikanen moeten bevriezen (bij de nu zo gevreesde subprime hypotheek schoot deze na twee of drie jaar juist enorm omhoog, wat betalingsproblemen en uitzettingen veroorzaakte).

Dit is interessant want het is de eerste poging van het Witte Huis om de huizencrisis een beetje in de hand te houden. Of Paulson zijn zin krijgt? Officieel is er nog geen overeenkomst, die volgt later deze week. Ondertussen zijn er nogal wat op- en aanmerkingen te maken:

• Niet iedereen wordt geholpen. Als je nu al betalingsproblemen hebt, vergeet het dan maar. Als je de stijgende maandlasten wel aan zou kunnen (hoe dat dan ook vastgesteld moet worden), kom je ook niet in aanmerking. De hulp is alleen voor de middengroep;

• Iedereen moet het eens zijn met Paulsons plan. Zodra dat niet het geval is, wordt het voer voor juristen. Dan zegt bijvoorbeeld de bank dat de huiseigenaar niet hoeft te betalen, maar eist de investeerder op Wall Street zijn geld op;

• Wat gebeurt er als het plan afloopt? Ooit moeten die huiseigenaren hun hypotheek toch aflossen? Sommigen denken dat Paulsons plan uitstel van executie is.

Hier is de nieuwsanalyse die ik er in de papieren krant van vandaag over schreef. Ben wel benieuwd wat je denkt: is het beter dan niets of moet de overheid zelf ingrijpen?