Test Windows Home Server: overal toegang tot je bestanden

qmotion_WHS.jpgWindows Home Server is Microsofts poging om de server naar de huiskamer te halen. Het is een centrale mediaserver die backups maakt van alle computers in huis en je bestanden ook via internet toegankelijk maakt. Zo wordt het thuisnetwerk volwassen, hopen ze in Redmond.

Afbeelding_5_1.pngIn een beetje Nederlands huishouden struikel je over de apparaten waar digitale media op staan. Een iPod en een pda voor onderweg, een Xbox bij de tv, een digitale videorecorder en een paar laptops bomvol digitale foto’s en mp3-tjes.Eigenlijk zou je alle video, foto’s en muziek op die apparaten overal ter beschikking willen hebben, zonder heen en weer te rennen met usb-sticks of versgebrande dvd’s. Windows Home Server van Microsoft is een kant-en-klare centrale mediaserver die tegelijkertijd ook nog iets écht nuttigs doet: de machine maakt automatisch backups van alle aangesloten computers.De Home Server is eigenlijk een uitgeklede versie van Windows Server 2003, gebouwd in een zuinige pc met een hoop opslagruimte. Gekoppeld aan een Live-account (oftewel je hotmail-adres) kun je je bestanden ook via internet benaderen - waar ook ter wereld.

Behuizing

WHS_configuratie.pngDe Quote Qmotion Home Server is een kleine pc-behuizing met twee schijven van 500 GB. Scherm, keyboard en muis zijn niet nodig, want inloggen doe je met een client-pc waarop de connectie-software geïnstalleerd staat. De handleiding is erg summier: een paar papiertjes, een cd en een wachtwoord volstaan. Als er problemen zijn met inloggen kun je de Connector Troubleshooter downloaden die het netwerk onderzoekt en suggesties geeft voor oplossingen. Zo kan een dubbele netwerk-verbinding roet in het eten gooien. Bijvoorbeeld op een laptop die via ethernet is aangesloten, maar ook draadloos netwerk heeft.

Backups

Zodra de verbinding met de server gelegd is, gaat het simpel; wachtwoord invoeren, pc aanmelden en de eerste backup draait al. Windows Home Server kan zelf updates bijhouden en waarschuwt als de client-pc’s geen antivirussoftware hebben. Geautomatiseerde backups werken alleen met nieuwere computers (XP SP2 of Vista). Toegang krijgen tWHS_remote_acces.pngot de gedeelde bestanden kan natuurlijk wel, ook met een Mac met OS X. De snelheid van overdracht is afhankelijk van de conditie van je (draadloze) netwerk. ‘Even’ een backup terugzetten via wifi is een tijdrovende klus.

Mediacenter

Het lukt tijdens de test niet om Microsofts eigen Xbox 360 toegang te verlenen tot de gedeelde muziek- en video-bestanden op de homeserver - alleen via een omweggetje op een pc met MediaCenter geïnstalleerd. Dat zou makkelijker moet gaan, ervan uitgaande dat WHS zowel Windows Media Connect 2.0 als DLNA (Digital Living Network Alliance) ondersteunt. Er schijnt gewerkt te worden aan een rechtstreekse plugin voor Xboxen en andere Media Center Extenders, zoals Microsoft die apparaten heeft gedoopt. Erg veel plugins of addins zijn nog niet beschikbaar.

Router

Om ook van buitenaf toegang tot je bestanden te hebben moet de breedbandrouter juist ingesteld worden: het verkeer van buitenaf moet veilig doorgestuurd worden via het zogeheten portforwarding. Dat betekent dat je in de configuratie van de router moet gaan wroeten. Windows Home Server biedt vriendelijk zelf aan de router aan te passen maar dat werkt niet, ook al heeft de router in de testopstelling uPNP (universal plug and play) geactiveerd. Uiteindelijk moeten drie poortnummers in de router aangepast worden.

Eenmaal gekoppeld aan een Windows Live-account kun je overal ter wereld bij je eigen gegevens door in te loggen op servernaam.homeserver.com. Tijdens de test blijkt een verbinding via UMTS/HSDPA niet te lukken, maar vanaf een vaste verbinding werkt de homeserver-account prima en kun je zelfs het bureaublad van een pc of laptop ‘overnemen’. Handig als het thuisfront vastzit met een computerprobleempje.

Geen RAID

Ook al is Windows Home Server gebouwd op Windos Server 2003, het is zeker geen zakelijk product. RAID-ondersteuning (veiliger opslagmethode) ontbreekt, maar er is wel een mogelijkheid om van dierbare bestanden een dubbele backup te maken. Voeg er een schijf aan toe en die wordt aan dezelfde pool van harddiskruimte toegevoegd. De gebruiker wordt dus niet meer lastig gevallen met verschillende partities: WHS regelt het allemaal.
Prijzen

De Engelstalige versie van Windows Home Server kost ongeveer 130 euro, zonder hardware. Reken erop dat je minstens een systeem nodig hebt van 1 GHZ met 512 MB geheugen, een netwerkkaart en zoveel mogelijk schijfruimte. Het testsysteem van Quote was relatief stil, maar maakt bijvoorbeeld wel meer herrie dan een losse externe schijf van 1 Terabyte. Daarnaast: een home server is wel een extra computer die constant aanstaat. Houd dus rekening met extra warmteontwikkeling en stroomverbruik.

Nederlandse fabrikanten die complete WHS-systemen bouwen zijn volgens dit persbericht onder meer Quote, Quibus, Informatique en Databyte. Alternatieve systemen voor netwerkopslag zijn er overigens genoeg, kijk maar op dit overzicht bij Tweakers.net. Professionele NAS-oplossingen vergen echter de nodige configuratiekennis bij de gebruiker. Dat heeft Microsoft met Windows Home server proberen te voorkomen: met zo’n kant-en-klare server kan iedereen netwerkbeheerder worden.