Televisiespotje tegen immigranten

Een jonge Afrikaan draait een nummer in een telefooncel, ergens in Europa. Buiten regent en dondert het. Ergens in Afrika, in een behaaglijke woonkamer, neemt een oude heer op. „Hallo vader”, zegt de jongeman, „hier is Christian.” Vader informeert hoe het gaat. Studeer je al? Heb je al een woning? „Ja”, liegt de zoon – het gesprek is doorspekt met beelden van hoe hij eigenlijk bedelt en voor de politie vlucht.

Dit filmpje, dat wordt gefinancierd door Zwitserland en de Europese Commissie, is te zien op de tv in Nigeria en Kameroen. Het spotje moet potentiële migranten ontmoedigen door ze een toekomst voor te houden in armoe en illegaliteit. „Geloof niet alles wat je hoort”, eindigt het bijna twee minuten lange filmpje, „vertrekken betekent niet altijd leven”.

Het idee voor het sombere filmpje komt uit de koker van de Zwitserse immigratiedienst. Sinds vorig jaar tracht de dienst middels een ‘bewustmakingscampagne’ jonge Nigerianen en Kameroenezen van migratie af te houden. Het filmpje was vorige week te zien in de rust van de voetbalwedstrijd Zwitserland-Nigeria.

De Zwitserse immigratiedienst valt onder minister van Justitie Christoph Blocher – wiens populistische Volkspartij SVP begin oktober de verkiezingen won. „We moeten Afrikanen laten zien dat Europa geen paradijs is”, zei Blocher eerder.

Dit jaar hebben tot nu toe 105 Kameroenezen en 246 Nigerianen asiel aangevraagd in Zwitserland.

Op de Senegalese televisie was eerder een door Spanje betaald filmpje te zien waarin de Senegalese zanger Youssou N’dour zijn landgenoten oproept thuis te blijven. Het filmpje toonde ook migranten die waren verdronken tijdens de boottocht naar de Canarische Eilanden.

Het nieuwe filmpje staat op nrc.nl/buitenland