Televisie Voorkeur

Sleepless is een grappige en geheimzinnige choreografie uit 2004 van Jírí Kylián. Voor het stuk heeft Kylián whet decor geïntegreerd in de dans. Een soepele witte kunststof is verdeeld in acht gelijke stroken. Tussen deze stroken zitten spleten en door die spleten verschijnen hoofden, benen, armen. Voor het doek worden solo’s en duetten opgevoerd. NPS Dans, Ned.2, 23.35-0.05u. Zuylen, Camilla van

actualiteiten

EénVandaag. Verslag van en de eerste reacties op de uitslag van de verkiezingen in Rusland gisteren. Verder een gesprek met de Britse schrijver, presentator, komiek en acteur Michael Palin die voor zijn televisieserie New Europe 21 landen in Midden- en Oost-Europa bezocht. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage over een slachtpartij van de gevreesde Arabische Janjaweed-milities in Darfur. Franse journalisten slaagden erin om in het geheim opnamen te maken van de verwoesting van twee dorpen door de Janjaweed eerder dit jaar. Te paard en met steun van lokale milities trekt het camerateam Darfur in om vast te leggen hoe de regering van Soedan de opstandige provincie etnisch zuivert. Verder aandacht voor de waterstofauto, met een portret van pionier Hans van der Woude. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova / Den Haag vandaag. Gesprek met kardinaal Simonis over katholiek leiderschap, successen en teleurstellingen, naar aanleiding van zijn afscheid op 8 december als aartsbisschop van Utrecht en als voorzitter van de Bisschoppenconferentie. Verder een reportage uit Kentucky over het delven van kolen aldaar en de vervuiling die dat veroorzaakt, tegen de achtergrond van de klimaatbijeenkomst in Bali, waar de CO2-vervuiling centraal staat. Ned.2, 22.15-22.50u.

informatief

Kassa 2. Consumentenprogramma met aandacht voor de problemen bij het verkrijgen van hulpmiddelen: lange wachttijden, ingewikkelde aanvraagprocedures of problemen met de vergoeding. Met commentaar van de Nederlandse Patiënten Consumentenfederatie. Verder de verloting van nieuwbouwwoningen in Uden, waarbij de gemeente voorrang geeft aan eigen bewoners. Mag dat eigenlijk wel? En concertkaartjes die niet zijn terugbetaald nadat een gospelconcert was afgelast. Ned.2, 19.20-19.55u.

Radar. Er is veel te besparen op een hypotheek met een overlijdensrisicoverzekering. Ook het oversluiten van een bestaande verzekering kan veel geld opleveren, zo wordt uitgelegd. Verder o.a.: de firma Holiday Reizen verkocht een voetenbad dat het lichaam zou ontgiften. Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Ned.1, 20.30-21.10u.

documentaire

Tegenlicht. De nieuwe investeerder. Moderne roofridders, sprinkhanen en uitzuigers zijn de minder aardige benamingen van hedgefunds. Terecht? Het Nederlandse hedgefund Antaurus gaf toestemming om de directeuren drie maanden lang te volgen. Het vertrouwen was wederzijds: op zijn beurt kreeg Antaurus 50.000 euro van de VPRO om te beleggen. Met gevaar voor eigen portemonnee wordt een licht geworpen op de handel en wandel van een hefboomfonds. Derde deel in een reeks van vijf televisie-uitzendingen over modern ondernemen. Ned.2, 20.55-21.45u.

Monarchy: The royal family at work. Tweede aflevering van een serie waarin achter de schermen van de Britse koninklijke familie wordt gekeken gaat over het hoofdkwartier Buckingham Palace. Het officiële adres van het staatshoofd, met 650 kamers en bijna 16 hectare tuin, is in gebruikt als museum, officiële ontvangstruimte, woonhuis, kantoor en verzamelpunt bij nationale plechtigheden en andere staatsgebeurtenissen. Voordat ‘s zomers bezoekers worden toegelaten wordt het paleis grondig geïnspecteerd door de koningin. BBC 2, 0.20-1.20u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gewichtsconsulente Sonja Bakker over haar nieuwe boek Gezond genieten met Sonja, cabaretgroep Rooyackers, Kamps & Kamps over het nieuwe cabaretprogramma Rooyackers vs Kamps vs Kamps dat zaterdag in première gaat en verder onder anderen Fokke & Sukke. Matthijs van Nieuwkerk krijgt assistentie van tafelheer Giel Beelen. Ned.3, 19.30-20.30u.

Spraakmakers. Jan Marijnissen praat met Micha de Winter, faculteitshoogleraar maatschappelijke opvoedingvraagstukken aan de Universiteit Utrecht. Het Gesprek, 20.30-21.30u.

FC Het Gesprek. Frits Barend en analist Ton Boot praten met Roy Makaay, spits bij Feyenoord. Het Geprek, 22.00-23.00u.

Pauw & Witteman. Herman van Veen vertelt over zijn nieuwe cd Nederlanders en zijn nieuwe boek Goeie Genade en treedt daarnaast ook op. Verder onder anderen SP-politicus Harry van Bommel, die in Rusland was tijdens de gisteren gehouden verkiezingen. Ned.1, 23.00-23.55u.

sport

Holland Sport. Sportshow met publiek. Gasten tennister Michaëlla Krajicek en slalomskiër Alwin de Quartel over slijpen en waxen, het Holland Sport museum, petje op petje af en de afhaalchinees. Ned.3, 20.30-21.30u.