Televisie Overige films

Hôtel des Amériques (André Téchiné, 1981, Fr). Vaak als wezenloze mooifilmerij afgeschreven drama vergaapt zich aan de Franse badplaats Biarritz, Catherine Deneuve en Patrick Dewaere en brengt de eenzaamheid in kaart van een rijke weduwe en een klusjesman in een tot mislukken gedoemde verhouding. TV5, 18.30-20.30u.

Flatliners (Joel Schumacher, 1990, VS). Rooms aandoende thriller vol zondebesef, boetedoening en vergiffenis. Studenten geneeskunde, onder wie Kiefer Sutherland en Julia Roberts - forceren bij zichzelf een tijdelijke hartstilstand om een kijkje te kunnen nemen in het hiernamaals. Symbolische fotografie van Jan de Bont. RTL7, 20.30-22.40u.

King Arthur (Antoine Fuqua, 2004, VS/Ierl/Eng). Geflopte ‘blockbuster’ gooide alle interessante en ontroerende hoofse elementen van de Arthur-legenden overboord en biedt twee uur vechten. SBS6, 20.30-22.45u.

* Aaltra (Benoît Deléphine & Gustave de Kervern, 2004, Fran/Bel). Twee buren die elkaars bloed wel kunnen drinken, raken bij een handgemeen invalide en besluiten af te reizen naar Finland. Daar zoeken ze de Aaltra tractorfabriek om een schadeclaim te deponeren. Geen bildungsfilm voor invaliden, want daar hadden de makers annex hoofdrolspelers helemaal geen zin in. Hun film, opgenomen in bijna tastbaar, korrelig zwart-wit is een zwartgallig portret van twee verliezers aan de zelfkant. Superieure grauwe humor. ZDF, 0.05-1.40u., Duits ondertiteld.

* Dead Bodies (Robert Quinn, 2003, Ierl). Even plezierige als spannende, effectieve thriller. Jongeman begraaft zijn per ongeluk doodgevallen vriendin in het bos op een plek waar toevallig al een ander lijk ligt. Opmaat voor vermakelijk web van leugens en nieuwe misdaden die de vorige moeten verhullen. Met Andrew Scott,Katy Davis, Kelly Reilly. BBC1, 1.00-2.25u.