Televisie Film van de dag

Kevin Kline als de charmante, maar aanvankelijk naïeve stand-in van de Amerikaanse president in Dave. DAVE Kevin Kline foto SBS vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma foto vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma Bij publicatie is de creditregel Foto SBS verplicht. Dit beeld mag niet worden opgeslagen en moet na gebruik vernietigd worden. This picture is for one time publication only, it may not be stored by no matter of means and must be destroyed after use. Creditline: Foto SBS is compulsory. SBS

Dave. De charmante Dave Kovic (Kevin Kline) werkt voor een uitzendbureau. Omdat hij zo op de Amerikaanse president lijkt, wordt hij af en toe ingehuurd om zich voor te doen als de baas van Amerika. Als de echte president bij het rollebollen met zijn minnares een hartaanval krijgt, wordt Dave gevraagd in het Witte Huis te gaan wonen en de presidentiële taken op zich te nemen. De rechterhand van de president ziet zijn kans schoon om via de wat naïeve stroman zijn grip op de politiek te verstevigen. Totdat Dave niet meer meewerkt. Dave is een van die films die zijn gemaakt tijdens het presidentsschap van Clinton – vóór de affaire-Lewinsky zich aandiende – en die in hun optimisme over politiek teruggrijpen naar klassiekers als Meet John Doe van regisseur Frank Capra. Aan het werk van Capra wijdt het Filmmuseum vanaf 6 december een retrospectief.(Ivan Reitman, 1993, VS), morgen SBS6, 14.05-16.05u.

André Waardenburg