Smit verrast met snelste tijd op 5 km in B-groep

Schaatsster Gretha Smit heeft zaterdag tijdens wereldbekerwedstrijden in het Russische Kolomna voor een verrassing gezorgd door op de vijf kilometer de snelste tijd te rijden.

De 31-jarige schaatsster uit Rouveen deed dat in de B-groep, enkele uren nadat de beste stayer bij de vrouwen, de Tsjechische Martina Sablikova, met 6.53,67 een nieuw baanrecord had gereden.

Smit dook lange tijd daarna, in een vrijwel lege ijshal, een fractie onder die tijd: 6.53,63. Daarmee bracht ze de regerend Europees kampioene allround de eerste nederlaag van het seizoen op de lange afstanden toe.

De prestatie van Smit, die de afgelopen jaren werd achtervolgd door pech en blessures, is opvallend, gezien haar seizoensstart. Op de 3.000 meter eindigde ze eerder dit seizoen in Salt Lake City en Calgary respectievelijk als zestiende en zeventiende. „Haar kracht ligt op de vijf kilometer”, zei Smits coach Ingrid Paul tegen het persbureau ANP. „Na een paar jaar ernaast te hebben gestaan, toont ze nu aan weer vol mee te doen.”

De Noor Håvard Bøkko reed zich in het nieuwe ijsstadion definitief in de wereldtop. Zaterdag werd het twintigjarige talent derde op de 1.500 meter, vlak achter Erben Wennemars en Enrico Fabris. Gisteren won Bøkko de eerste tien kilometer van het wereldbekerseizoen in een persoonlijk record: 13.06,53. Zijn belangrijkste Nederlandse concurrent, Sven Kramer, was afwezig. Hij koos voor een trainingsweek op Cyprus.

Ook van stayer Carl Verheijen kreeg Bøkko geen tegenstand. Na een halve minuut stapte Verheijen op een blokje en ging hard onderuit. Hij liep daarbij een diepe vleeswond op in zijn enkel. Bøkko had bijna tien seconden voorsprong op nummer twee Tom Prinsen (13.16,11). Bob de Jong werd derde (13.17,77).

Voor Erben Wennemars was het opnieuw een goed weekeinde met zijn zege op de 1.500 meter. De TVM-schaatser behaalde de 25ste wereldbekerzege uit zijn carrière. Met 1.46,07 was hij 0,02 seconde sneller dan olympisch kampioen Enrico Fabris uit Italië. Drie weken geleden was Wennemars ook al de sterkste, in Salt Lake City. Toen evenaarde hij het wereldrecord van Shani Davis. „Het is lang geleden dat de 1.500 meter zoveel pijn deed”, zei Wennemars. „Na 700 meter liepen mijn benen al vol. Ik was alleen maar bezig om zoveel mogelijk wereldbekerpunten te halen. Dat ik vervolgens win, is fantastisch.”

Bekijk alle uitslagen op www.isuresults.eu/2007-2008/worldcup/kolomna