Sadek weeft herinneringen in Bagdad

Sadek weeft herinneringen in Bagdad bagdad. De voorkant van een tijdschrift. Een verdwaalde parfumadvertentie. Een serie pasfoto’s. De 72-jarige Kader Nasser Sadek woont in Bagdad. Hij is de oudste kleermaker van de stad. Lezen heeft hij nooit geleerd. Met een pen kan hij evenmin overweg. Toch schrijft hij geschiedenis. Door foto’s te verzamelen van de grote gebeurtenissen in Irak en van de gebeurtenissen in zijn leven en die vervolgens in zijn winkel op te hangen. „Het zijn mijn souvenirs”, vertelt Sadek. De souk waar hij woont vertoont geen spoor meer van de grandeur van weleer. De huizen staan er verlaten bij en de stoep vertoont meer gaten dan stenen. Alleen in Sadek’s winkel is alles nog hetzelfde, al sinds 1947. De kleermaker is oud, maar vastbesloten om ook de laatste stormen die over zijn land razen te doorstaan, zo vertelde hij een journalist van het persbureau AFP. Maar wat Sadek niet meer heeft, zijn ruimte en energie om ook de huidige turbulentie in beelden te vangen, nog meer foto’s op te hangen en te bewaren voor de geschiedenis. Foto AFP / Sabah Arar TO GO WITH AFP STORY BY JACQUES CHARMELOT Iraqi tailor Kader Nasser Sadek works at his workshop in Baghdad, 24 November 2007. Sadek for the past 50 years has been energetically decorating the walls of his modest tailor's shop in the heart of Baghdad with snippets of his life and of Iraq's turbulent history. Now he's run out of space -- and energy. AFP PHOTO/SABAH ARAR AFP

De voorkant van een tijdschrift. Een verdwaalde parfumadvertentie. Een serie pasfoto’s.

De 72-jarige Kader Nasser Sadek woont in Bagdad. Hij is de oudste kleermaker van de stad. Lezen heeft hij nooit geleerd. Met een pen kan hij evenmin overweg. Toch schrijft hij geschiedenis. Door foto’s te verzamelen van de grote gebeurtenissen in Irak en van de gebeurtenissen in zijn leven en die vervolgens in zijn winkel op te hangen. „Het zijn mijn souvenirs”, vertelt Sadek.

De souk waar hij woont vertoont geen spoor meer van de grandeur van weleer. De huizen staan er verlaten bij en de stoep vertoont meer gaten dan stenen. Alleen in Sadek’s winkel is alles nog hetzelfde, al sinds 1947.

De kleermaker is oud, maar vastbesloten om ook de laatste stormen die over zijn land razen te doorstaan, zo vertelde hij een journalist van het persbureau AFP. Maar wat Sadek niet meer heeft, zijn ruimte en energie om ook de huidige turbulentie in beelden te vangen, nog meer foto’s op te hangen en te bewaren voor de geschiedenis.