retour den haag-brussel

Verdonk, Wilders en het ‘cordon sanitaire’

Wat is een cordon sanitaire?

Een quarantainezone in geval van vogelpest of mond-en-klauwzeer. De Franse politicus George Clemenceau introduceerde de term in 1919 in de politiek: rond bolsjewistisch Rusland moest een ijzeren ring van anticommunistische staten komen.

Geert Wilders zou ook een oud-Nederlands woord kunnen gebruiken: ‘schutkring’. Wilders wil er graag één rond zijn PVV. Zo’n combinatie van negeren, isoleren en demoniseren door de gevestigde orde heeft het Vlaams Blok, nu Vlaams Belang, tot een grote, stabiele volkspartij gemaakt.

Rita Verdonk wil er ook wel een. Vorige week meldden het Algemeen Dagblad, de Telegraaf en de website Geenstijl dat Kamerleden van de CDA en VVD een bijeenkomst in Hengelo over de A1 boycotten omdat Verdonk daar spreekt. ‘CDA en VVD proberen Rita mond te snoeren’, kopte Geen Stijl.

De Kamerleden ontkennen dat er sprake is van een boycot: zij vinden het wat veelgevraagd naar Twente te rijden om daar voor Verdonk te applaudisseren, want zij is de enige spreker.

De Tweede Kamer, wijs geworden door de groei van de bewegingen van Filip de Winter en Pim Fortuyn, blijft met iedereen in gesprek. Zo er al wordt doodgezwegen, gebeurt dat subtieler.

De PVV was niet te horen in het integratiedebat vorige week. De reden?

Woordvoerder Fritsma had darmklachten en Wilders zelf moest invallen als Kamervoorzitter. De voorzittershamer: respectabeler kan het niet. Kamerlid Boris van der Ham (D66) na afloop: „Ik kan me geen betere voorzitter voorstellen. U deed het heel evenwichtig.”

Wilders glimlachte zoetsappig.

(CvZ)

EU kan koeler, volgens Hanja Maij-Weggen

Veel Nederlandse bezoekers, vorige week in Brussel. De belangrijkste was premier Balkenende. Hij had een lastig publiek: een zaal vol Nederlandse EU-functionarissen. Die zijn niet altijd blij met de eurosceptische geluiden die er de laatste jaren uit Den Haag komen.

Balkenende kon zich hun kritiek voorstellen, zei hij. Hij wil dat de Nederlandse ambtenaren volgend jaar, op 14 april, teruggaan naar hun middelbare school, „om te vertellen over Europa”. Mensen die er dagelijks werken, kunnen als geen ander vertellen waarom Europa belangrijk is, denkt Balkenende.

De premier verklaarde zich een hartstochtelijk voorstander van Europese samenwerking. „Ik heb niks met eurocynisme of euroscepsis”, zei hij. Om het te bewijzen ging hij lachend op de foto met een Europese vlag die Toine Manders (VVD) had meegenomen.

De Nederlandse provincies en gemeenten roeren zich ook steeds vaker in Brussel. Ivo Opstelten, burgemeester van Rotterdam en voorzitter van een werkgroep communicatie van het Europese Comité van de Regio’s, deed vorige week een oproep „beter uit te leggen hoe besluiten mensen raken en welke kansen Europa biedt.” Hoe? Door een ‘nacht van Europa’ te organiseren. Opstelten: „We moeten Europa sexy maken.”

Hanja Maij-Weggen, commissaris van de koningin in Noord-Brabant, had een ander advies. Maij was in Brussel voor een bijeenkomst georganiseerd door het ‘Huis van de Nederlandse Provincies’, de provinciale lobby in Brussel. Het ging over klimaatverandering en energiebesparing.

Maij had vastgesteld dat het in de gebouwen van de Europese Unie „bloedheet” was. Haar boodschap: in het provinciehuis in Den Bosch staat de thermostaat op 18 graden. Dat kan in Brussel ook best. „ If you have a message, start with yourself”, aldus Maij.

(RCJ/JvdK)

Bijdragen: Roel Janssen, Jeroen van der Kris, Coen van Zwol