Oranje mag laten zien wat het waard is

Bondsvoorzitter Sprengers hoorde kreten van leedvermaak bij de loting.

Want Oranje speelt op het EK tegen de finalisten van het WK van afgelopen jaar.

Er ging een golf van opwinding door de grote zaal van het cultuurcentrum in Luzern toen de Duitse oud-bondscoach Jürgen Klinsmann Italië en niet Zweden als laatste uit de schaal pakte voor groep C, waar eerder het Nederlands elftal in was geloot. Met Frankrijk en Roemenië is deze poule op het komende Europees kampioenschap in Zwitserland en Oostenrijk (2008) zonder twijfel de zwaarste van allemaal. Het stond bij voorbaat al vast dat Oranje het als groepshoofd slecht kon treffen. Maar van dit resultaat schrok zelfs de altijd stoïcijnse bondscoach Marco van Basten. Het Nederlands elftal moet het immers opnemen tegen de twee WK-finalisten van 2006, Italië en Frankrijk. En verder tegen Roemenië dat in de kwalificatie vier punten pakte in de duels met Oranje (0-0 en 1-0).

Dat Frankrijk en Italië zich eveneens moeizaam door de voorronden worstelden, toevallig ook in dezelfde poule, beschouwt Van Basten nauwelijks als een positief gegeven. De Fransen speelden gelijk tegen Oekraïne (2-2) versloegen Italië (3-1), maar verloren twee keer van Schotland met 1-0. Les Bleus werden toch tweede in groep B.

Italië shockeerde thuis met een gelijkspel tegen Litouwen (1-1), maar won na de nederlaag in Parijs negen van de tien kwalificatieduels. „Dit zijn grote voetballanden met een rijke historie”, stelt Van Basten. „Ze komen altijd ver. Ze weten precies hoe ze moeten spelen op eindtoernooien. Op het WK in Duitsland (2006, red.) werd onze groep met Argentinië, Ivoorkust en Servië-Montenegro al afgeschilderd als de poule des doods. Ik vraag me af hoe je dan deze groep moet noemen. Dit wordt toch een stuk lastiger.”

De loting bepaalde dat het Nederlands elftal al zijn groepsduels in Bern (Stade de Suisse Wankdorf) zal afwerken. Italië is op maandag 9 juni de eerste tegenstander. Frankrijk volgt op vrijdag 13 juni als volgende opponent. Roemenië sluit de rij op dinsdag 17 juni. Oranje zal in Lausanne intrek nemen in het mondaine hotel Beau Rivage Palace aan het Meer van Genève. Van daaruit kunnen de wedstrijden per bus worden bezocht, want Bern ligt op negentig kilometer afstand.

Van Basten, die morgen met directeur betaald voetbal Henk Kesler praat over zijn toekomst bij de KNVB, weet wat Oranje te doen staat. „We zullen ons heel goed moeten voorbereiden. En vanaf de eerste minuut gemotiveerd aan dit EK beginnen. Als je die twee fantastische wedstrijden een beetje goed doorkomt, kun je tegen Roemenië misschien kwalificatie afdwingen. We moeten nog hard werken om dit niveau aan te kunnen.”

De voormalige wereldspits ontmoet op het EK een oude bekende. Met Roberto Donadoni, de huidige bondscoach van het Italiaanse elftal en opvolger van de succesvolle Marcello Lippi, speelde hij samen bij AC Milan. Ruud Gullit en later Frank Rijkaard maakten eind jaren tachtig, begin jaren negentig eveneens deel uit van het elftal dat onder trainer Arrigo Sacchi voor Italiaanse begrippen zeer offensief voetbal speelde. Donadoni en Van Basten golften veel met elkaar, maar hun families kwamen ook bij elkaar over de vloer. De twee vedetten veroverden met Milan Europa. Donadoni, een snelle sierlijke buitenspeler, werkt nu volgens de leer van Sacchi.

Italië en Nederland hadden toevallig voor 6 februari in Rome een vriendschappelijke ontmoeting op het programma staan. Het is de vraag of die wedstrijd doorgaat. Donadoni leek het niet echt een probleem, Van Basten vond het wél een bezwaar. „Het is nota bene onze eerste tegenstander op het EK.” De bonden van beide landen hebben afgesproken naar alternatieven te zoeken en binnen tien dagen een beslissing te nemen over de doorgang van deze wedstrijd. Het zou de return worden van het duel van 12 november 2005 in de Arena, dat Oranje kansloos met 1-3 verloor.

De twee in Luzern aanwezige Nederlandse bondscoaches waren niet jaloers op hun collega Van Basten. „Oranje kan onmiddellijk laten zien wat het waard is”, meende Guus Hiddink, bondscoach van Rusland. „Het zweet staat direct op je voorhoofd. Alle wedstrijden worden finales in die poule. Heel erg mooi.”

Leo Beenhakker, bondscoach van Polen: „Dat wordt toch een abc-tje voor Marco?” Maar dan serieus: „Als hij Oranje door deze poule loodst, honderd keer chapeau! Het kan alle kanten op in die groep. Je moet tegenwoordig nergens meer tegenop kijken. Wie had bijvoorbeeld verwacht dat Polen vier punten tegen Portugal zou pakken?”

En bondsvoorzitter Jeu Sprengers, die in de zaal de kreten van leedvermaak van bestuurders om zich heen hoorde: „De krachtsverschillen worden inderdaad steeds kleiner in het internationale voetbal. Oranje heeft in de voorronde niet sprankelend gespeeld en kan nu laten zien wat het werkelijk kan. Maar elke andere loting was minder zwaar geweest.”

    • Erik Oudshoorn