Op Flickr besta je alleen uit foto’s

Regisseur Bert Kommerij en is een fervent gebruiker van fotocommunity Flickr.

Hij schetst in een film de aantrekkingskracht van het spelen met identiteit.

„Als je naar een foto kijkt, denk je eigenlijk nooit aan de fotograaf. Hoe-ie erbij stond, hoe oud hij was, of het een man of een vrouw was die op de knop drukte of hij of zij tijd had.” Dat zegt Bert, een van de hoofdpersonen uit de film Flick Radio van Bert Kommerij en Pepijn Kortbeek. Op Flickr, de wereldwijde fotocommunity waar de film zich afspeelt, is dat anders. Daar speelt de fotograaf wel de hoofdrol.

Flick Radio gaat over de dwaaltochten van Bert (gespeeld door Bert Kommerij, die ook het scenario schreef) op Flickr. De focus ligt op Berts ontmoetingen en vriendschappen met andere fotografen.

Kort nadat Bert lid is geworden van de fotosite ontmoet hij een reislustige Engelsman, een Franse dichter, een Portugees die alleen maar cactussen fotografeert, een masochistische homo en de Amerikaanse tiener Kendra. Met Kendra is het contact het meest intensief. Bert voert uitgebreide gesprekken met het Amerikaanse meisje dat prachtige foto’s maakt en aan Weltschmerz lijdt. Ze becommentariëren elkaars foto’s en praten over het leven. Kendra geniet van Berts uitzicht over het Oostelijk Havengebied in Amsterdam en verlangt naar een bezoek aan de stad. Bert bewondert Kendra’s creativiteit en ambitie.

Bert Kommerij, werkzaam als scenarioschrijver en regisseur bij de RVU, slaagt er in om in de 45 minuten die de film duurt een veelomvattend beeld van de cultuur op Flickr te schetsen. Dat geldt voor het spel met identiteit, het narcisme, de flirterige commentaren en typische fotogenres die op de site zijn ontstaan, zoals eenzame bomen, uitzichten uit het raam en zelfportretten in broodroosters.

Bijzonder is dat de film, die voortkomt uit Bert Kommerijs eigen fascinatie voor Flickr, louter uit foto’s bestaat. Er is geen bewegend beeld. Dat stoort niet. Integendeel, de kijker wordt door de enorme stroom aan beelden en de verschillende commentaarstemmen meegezogen in de wondere wereld van Flickr en kan zich de fascinatie van hoofdpersoon Bert steeds beter voorstellen.

Bert Kommerij legt uit dat hij Flick Radio eerst als hoorspel heeft geschreven. „Het oorspronkelijke idee was dat de luisteraar zelf een interactieve slide show kon samenstellen en bekijken op internet tijdens het luisteren naar het hoorspel, maar dat was technisch erg ingewikkeld.”

Flick Radio laat vooral zien hoe belangrijk bewondering en erkenning zijn op Flickr. De Brit met wie Bert contact heeft, begint met foto’s van verre reizen die een National Geographic-achtige kwaliteit hebben. Niemand reageert op de prachtige foto’s van landschappen, rotsen en exotische dieren. Pas als de man overstapt op alledaagse voorwerpen zoals punaises en wijzerplaten oogst hij bewondering en groeit zijn fanschare.

Voor sommigen gaat de deelname aan de fotogemeenschap verder dan het streven naar bewondering. Flickr wordt een verslaving die het leven overneemt. Ze moéten online. Offline zijn betekent iets missen. Of zoals Kendra zegt: „Kun je je een leven zonder Flickr voorstellen? I live, breath, think Flickr.” De tiener (uitstekend vertolkt door Andel Sudik met een authentiek Amerikaans klinkende, lichtzeurderige stem) bekent dat ze de hele dag nadenkt over welke foto’s ze op Flickr zal plaatsen.

„Op Flickr besta je uit foto’s”, zegt Bert die ook niet meer zonder Flickr kan. De kijker ziet hoe hij wordt meegezogen in de digitale wereld. Niet ingelogd zijn betekent ook letterlijk veel missen.

Flickr telt 2 miljard foto’s en groeit met 3.000 foto’s per minuut. „De wereld is groter dan internet”, zegt zijn vriend Piet verwijtend. Berts moeder kijkt vol verbazing hoe haar zoon een foto maakt van haar appelbroodschotel om die op Flickr te plaatsen. „Internet is een gulzig monster mam, en hij lust alles.”

Voorlopig is Flick Radio alleen te zien op filmfestivals en internet. Het is nog onduidelijk of de film ook op tv komt. De RVU overlegt nog over een geschikt tijdstip.

Rectificatie / Gerectificeerd

Illustrator

Bij de illustratie bij het artikel Op Flickr besta je alleen uit foto’s (maandag 3 december, pagina 28 en 29) stond niet vermeld wie de illustratie had gemaakt. Die was van Sebe Emmelot.

    • Marie-José Klaver