Onderzoek naar omkoping vijftien Europese clubduels

De Europese voetbalfederatie UEFA is een onderzoek gestart naar mogelijke omkoping bij vijftien Europese clubduels. UEFA heeft vorige week een 96 pagina’s tellend rapport overhandigd aan de Europese politiedienst Europol. Het gaat om wedstrijden in de Intertoto-competitie en in de voorronde van zowel de Champions League als het UEFA-Cuptoernooi.

UEFA ontkent dat er wedstrijden uit de EK-kwalificatie worden onderzocht. Dat had het Duitse weekblad Der Spiegel, dat als eerste het nieuws naar buiten bracht, zaterdag geschreven op haar website. Daardoor laaide de hoop in Schotland en Engeland even op. Beide voetballanden werden op de laatste speeldag uitgeschakeld voor Euro 2008. Mogelijke malversaties bij andere duels zou hun toch nog een plaats op het eindtoernooi kunnen opleveren, schreven Britse media.

„Pure fantasie”, reageerde een woordvoerder van UEFA gisteren, die wel bevestigde dat van in totaal 26 verdachte wedstrijden er nu vijftien nader worden onderzocht. „In de meeste gevallen gaat het om verdenkingen die nader onderzoek verdienen. Slechts bij één wedstrijd is al een onderzoek geweest door de UEFA zelf”, aldus de UEFA-woordvoerder.

KNVB-voorzitter Jeu Sprengers, lid van uit Uitvoerend Comité van de UEFA, noemt het verhaal uit Der Spiegel overdreven. „We hebben sinds vorig jaar een early warning system en een goed contact met wedkantoren. Als er bij bepaalde wedstrijden een afwijkend gedrag is in weddenschappen, gaan we dat onderzoeken. In die fase zitten we nu ook. We zeggen niet dat het niet gebeurt. Er is alleen momenteel nog geen sprake van omkoopzaken en er zijn ook geen mensen in staat van beschuldiging gesteld. We maken met onze aanpak duidelijk dat iedereen gewaarschuwd is.”

Sprengers geeft aan dat de arrestaties van Interpol in Azië de aanleiding zijn geweest voor een onderzoek van de UEFA. Twee weken geleden arresteerde Interpol vierhonderd mensen in Azië. Zij worden verdacht van illegale weddenschappen op Europese voetbalduels. Er werd 500.000 euro in beslag genomen en er werden 270 illegale gokkantoren gesloten.

Volgens Der Spiegel staat in het UEFA-rapport wel uitgebreid beschreven hoe sommige duels werden gemanipuleerd door goksyndicaten, vooral uit Azië. In Europa zijn de inzetten meestal gelimiteerd en hebben online wedbedrijven zelf een meldingssysteem voor verdacht hoge inzetten. Volgens Der Spiegel worden vooral duels met ploegen uit Oost- en Zuidoost-Europa gemanipuleerd.

De transacties bij voetbalwedstrijden zijn moeilijk te traceren. Volgens Graham Bean, een voormalig politieofficier die voor de Engelse voetbalbond FA onderzoek deed naar illegaal gokken, is deze keer sprake van ernstige verdenkingen. „Anders zou de UEFA dit dossier niet overhandigen aan de politie. Ik kan me niet herinneren dat dit ooit op deze schaal is voorgekomen”, vertelde hij aan de BBC.

Afgelopen jaren kwamen in Europa al enkele gokschandalen aan het licht. In Duitsland kreeg scheidsrechter Robert Hoyzer in 2005 gevangenisstraf omdat hij een wedstrijd manipuleerde ten faveure van Kroatische gokkers. In Italië werden in 2004 enkele clubs, waaronder Juventus en Fiorentina, gestraft met degradatie of puntenaftrek na wedstrijdvervalsing. En in Tsjechië werden dit jaar zeven scheidsrechters en drie voormalige bondsbestuurders veroordeeld. In België legde de voetbalbond straffen op aan medeplichtigen in de zaak-Ye, een omkoopschandaal met een Chinees als spilfiguur.