NAC maakt op pijnlijke wijze duidelijk hoe broos Ajax is

Ajax 1 NAC 3

Ruststand 0-1. 24. Vertonghen 0-1 (ed), 69. Amoah 0-2, 88. Ammi 0-3, 90. Huntelaar 1-3. Scheidsrechter: Blom. Toeschouwers: 47.588.

Koen Greven

Amsterdam, 3 dec. - Onder Adrie Koster leek het de voorbije weken ogenschijnlijk rustig bij Ajax. Maar NAC maakte gisteren in de Arena op pijnlijke wijze duidelijk hoe broos de onderlinge verhoudingen bij de Amsterdamse club zijn. De fanatieke aanhang maakte scheidsrechter Kevin Blom minutenlang uit voor ‘homofiel’ en ‘hoerenjong’ en trakteerde de spelers na de 3-1 nederlaag op een striemend fluitconcert. De spelers liepen zwijgend en met gebogen hoofd naar de kleedkamer. Koster uitte in de catacomben zijn teleurstelling over het matige optreden van zijn elftal. „Behoudens de eerste tien minuten zijn we totaal niet in deze wedstrijd geweest”, luidde de analyse van de tijdelijke opvolger van Henk ten Cate. Zelfs de pas vernieuwde persafdeling van Ajax had geen grip op de situatie. Zo weigerden de spitsen Luís Suarez en Albert Luque de media te woord te staan.

Aanvoerder Klaas Jan Huntelaar had tijdens de laatste training in de aanloop naar het duel met NAC al aangevoeld dat niet iedereen in de selectie even scherp was. De nummer negen van Ajax speelde zaterdag bij de winnende partij, maar had het groepje met verliezers er wel op gewezen dat ze er tegen NAC moesten staan. „Ik train altijd om te winnen. Maar het gaat er om wat je op de wedstrijddag brengt”, stelde Huntelaar gisteren na de eerste competitienederlaag van Ajax. „Dan zou je kunnen zeggen dat je het aan hebt zien komen. Maar dat is achteraf praten.”

Huntelaar wees gisteren niet openlijk met de beschuldigende vinger naar zijn collega-aanvallers Suarez en Luque, maar stelde wel dat „de communicatie op het veld niet goed liep”. De Uruguayaan en de Spanjaard waren door Koster in de eerste helft op de vleugels geposteerd. Niet alleen maakten de twee tegen NAC in aanvallend opzicht niet het verschil, ze weigerden ook nog eens de keer op keer opkomende backs van de tegenstander op te vangen. De vleugelverdedigers Kurt Elshot en Patrick Mtiliga kregen daardoor zoveel vrijheid dat Ajax bij vlagen werd overspeeld. „De afspraak was dat ze zouden meeverdedigen tot het moment dat er een teken zou volgen. Maar dat gebeurde niet”, concludeerde Huntelaar.

Ajax werd vanaf de eerste minuut verrast door de brutaal spelende formatie van Ernie Brandts. De coach die vooraf al het gevoel had gehad dat er in de Arena iets te halen was, glunderde na het laatste fluitsignaal van oor tot oor. „Met de aanvallende acties van onze backs hebben we het verschil gemaakt”, stelde de coach. „Het is mooi om te zien dat een bedachte tactiek goed uitpakt.”

Zo groot als de blijdschap in het Bredase kamp was, zo hoog liepen de frustraties op binnen de spelersgroep van Ajax. Al na vier minuten ontsnapte de thuisclub aan een achterstand toen doelman Maarten Stekelenburg knap redde op een kopbal van de uitblinkende Csaba Fehér. Aan de andere kant verzuimden Luque en Suarez opgelegde kansen te benutten. In de 25ste minuut brak NAC de wedstrijd open. Aanvaller Anthony Lurling stuurde Elshot weg. De rechterverdediger zette voor, waarna de ongelukkige Jan Vertonghen de bal in eigen doel werkte. „Ik speelde tot dan aardig, maar dat goede gevoel was ik direct kwijt”, zei de Belgische international schuldbewust.

Het sierde Vertonghen dat hij zelf het boetekleed aantrok en niet wees naar het verzaken van Suarez en Luque. „Ze doen in aanvallend opzicht meestal de dingen die ons naar een overwinning leiden. Het zijn twee fantastische voetballers. Alleen pakte het vandaag anders uit. Dit is een leermoment.”

Ajax liep na het openingsdoelpunt achter de feiten aan. De gelijkmaker bleef uit en de uitbraken van NAC werden steeds gevaarlijker. De spitsen van Ajax uitten na gemiste kansen met mismoedige armgebaren hun onvrede. De onderlinge irritatie tussen Luque en Suarez – die in de laatste Feyenoord-Ajax nog eindigde in ruzie – leek weer op te borrelen. Vooral Suarez was zo bezig met eigen succes dat hij meerdere malen door het publiek werd uitgefloten. Koster haalde hem in de 67ste minuut naar de kant ten faveure van Kennedy. Siem de Jong was tien minuten daarvoor na diens wissel voor Dennis Rommedahl nog rustig op de bank gaan zitten, maar Suarez verdween direct naar de kleedkamer. Amper twee minuten later schoot Matthew Amoah de 0-2 achter Stekelenburg. Ajax kwam die klap niet meer te boven. Ahmed Ammi en Huntelaar – met zijn vijftigste doelpunt voor Ajax – bepaalden de stand op 1-3.

In de aanloop naar de duels met Willem II (uit) en PSV (thuis) lijkt de onrust terug te keren in Amsterdam.

    • Koen Greven