Muziek tussen snelwegen

De tijdelijke concertzaal bij Utrecht is een opvallende verschijning langs de snelweg.

Tijdens de verbouwing van Vredenburg zijn hier pop- en klassieke concerten.

Vredenburg Leidsche Rijn is gebouwd rond de overgebrachte restanten van de Amsterdamse zaal Pepsi Stage. Foto Leo van Velzen Vredenburg Leidsche Rijn, zonder architect door de gemeente Utrecht gebouwd rond de restanten van de voormalige Amsterdamse zaal Pepsi Stage bij de Arena Foto NRC Handelsblad, Leo van Velzen Utrecht, 27-11-07. Exterieur van theater Vredenburg Leidsche Rijn. Foto Leo van Velzen NrcHb Velzen, Leo van

De nieuwe concertzaal Vredenburg Leidsche Rijn ligt in de buurt van Utrecht als een enorme rode doos tussen de snelweg A2 en het Amsterdam Rijnkanaal. Rondom wordt nu een spaghetti van nieuwe wegen aangelegd bij de afslag Oog in Al/Lage Weide. Zelfs een TomTom raakt hier in verwarring.

Na nauwelijks drie maanden krijgt Utrecht alweer de tweede tijdelijke concertzaal ter vervanging van Muziekcentrum Vredenburg dat in juni sloot. Vanaf 6 december is er Vredenburg Leidsche Rijn, de ‘definitieve’ tijdelijke zaal aan de Oude Vleutenseweg. Nu is er nog een tijdelijke concertzaal aan de Gietijzerstraat. Kamermuziek krijgt vanaf februari een plek in de nieuw ingerichte kerk Leeuwenbergh.

Muziekcentrum Vredenburg (uit 1979) in het centrum van de stad wordt deels afgebroken en met behoud van de bestaande zaal voor 100 miljoen euro getransformeerd in een Muziekpaleis met vijf zalen. Waarschijnlijk zal het klaar zijn in 2012. Het openingsconcert in Leidsche Rijn wordt gegeven door het Residentie Orkest en violiste Janine Jansen, die hier tussen Kerst en Nieuwjaar ook haar eigen kamermuziekfestival organiseert.

Vredenburg Leidsche Rijn is bedoeld voor vier jaar. Maar dat zouden er ook vijf kunnen worden, zegt adjunct-directeur Dick te Winkel. De sloopvergunning voor het oude gebouw is er nog niet. De rechter wil ook een monumentenvergunning omdat het gebouw op een archeologische locatie staat: het oude kasteel Vredenburg.

Er zijn al mensen die de nieuwe zaal in Leidsche Rijn hebben weten te vinden en op 21 december zijn alle wegen klaar, verzekert Te Winkel. Vanaf de snelweg wordt men dan direct naar de concertzaal verwezen. Ook ligt er een bushalte voor de deur. Ooit komt hier het centrum van de Vinex-wijk Leidsche Rijn, die 90.000 inwoners moet krijgen.

De rode doos is in negen maanden neergezet voor bijna acht miljoen euro, inclusief de herinrichting van de omgeving en een parkeerplaats. Aanvankelijk wilde men het Pepsi Stage, het voormalige Grace theater bij de Amsterdamse Arena hier naartoe verplaatsen. Uiteindelijk is slechts vijftien procent daarvan gebruikt, de rest is nieuwbouw.

De concertgangers zitten op stoelen uit het oude Vredenburg, die hier opnieuw op een tribune zijn gemonteerd. Er zijn 1600 plaatsen, ongeveer evenveel als in het oude Vredenburg. Bij popconcerten met een deels vlakke vloer kunnen er 2000 bezoekers in. De zaal voor het ruime podium is erg breed en vierkant. Er staan 56 stoelen naast elkaar; in het eveneens brede Amsterdamse Concertgebouw zijn dat er veertig. De akoestiek met een standaard nagalm van twee seconden is met gordijnen bij te stellen voor versterkte muziek.

Vredenburg Leidsche Rijn is een complete concertzaal, met ruime garderobes, foyers op twee verdiepingen, horeca, artiestenfoyer, kleedruimten en inspeelkamers voor musici, een lift, een vleugelopslag en nooduitgangen. Luxe is er niet, de ruimten voor de artiesten zijn sober tot spartaans. Maar het is zeker rianter dan de tijdelijke houten concertschuur Tivoli, die decennia op Lepelenburg stond, voor de opening van Vredenburg.

Achteraf gezien had Muziekcentrum Vredenburg door de vertraging met de nog ontbrekende sloopvergunning wel langer kunnen open blijven. Te Winkel: „We hebben de procedure gevolgd zoals die was voorzien. Ja, achteraf, ja, ach. Ik heb daar wel een mening over. Maar dat is achteraf.”