MKB spant rechtszaak aan tegen gemeenten

Werkgeversorganisatie MKB-Nederland daagt zestien gemeenten uit Utrecht en Gelderland in kort geding wegens overtreding van de aanbestedingswet.

De gemeenten hebben voor 11 miljoen euro opdrachten gebundeld. Daardoor is het werkpakket zo groot dat kleinere bedrijven er niet op kunnen inschrijven, vindt MKB. „Feitelijk sluit je zo een groot deel van de markt uit.” Met het geding willen de werkgevers laten vaststellen of dit type samenwerking geoorloofd is.

De betrokken gemeenten werven gezamenlijk tijdelijk personeel bij uitzendbureaus. Door samen te werken hebben zij een betere onderhandelingspositie tegenover de uitzendbureaus. Daardoor denken ze op kosten te kunnen besparen.

Afgelopen zomer kwam minster Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) in opspraak omdat zijn ministerie een opdracht in delen splitste om de aanbestedingsregels te ontduiken. Daarop zette MKB-Nederland een stichting op waarbij ondernemers klachten over aanbestedingen kwijt kunnen. Volgens de organisatie zijn al ruim 700 klachten ontvangen.