Mediaserver in een uurtje

Een iPod, een pda, een Xbox, een digitale videorecorder en een paar laptops en pc’s met digitale foto’s en mp3’tjes. Eigenlijk zou je al je video en muziek op elk van die apparaten ter beschikking willen hebben, zonder heen en weer te rennen met usb-sticks of versgebrande dvd’s. Met de Windows Home Server van Microsoft kan dat: het is een centrale mediaserver die ook nog iets écht nuttigs doet: de machine maakt automatisch backups van alle aangesloten computers.

De kant- en-klare Home Server is gebouwd in een kleine pc met een hoop opslagruimte. Gekoppeld aan een Live-account kun je je bestanden ook via internet benaderen. Al na een uurtje configureren blijkt dat Microsoft er in geslaagd is om een redelijk eenvoudige oplossing te ontwikkelen voor een ingewikkeld probleem. Zo kan iedereen wel netwerkbeheerder worden.

marc Hijink

Lees de uitgebreide test van Home Server op nrc.nl/hebben