Light Chickensoup

1 kg harde kip (soepkip), in stukken gehakt 1 grote ui, gepeld en grof gesneden 1 grote teen knoflook, gepeld en in stukjes 400 gram gepelde pruimtomaten in blik 1 rode Madame Jeanet peper, steeltje verwijderd 1 blokje kippenbouillon, verkruimeld 2 theelepels geconcentreerde tomatenpuree 100 gram peen, geschrapt en in stukjes 4 plakjes verse gemberwortel 1 takje verse rozemarijn zout

Ghanese Parel keek mij somber aan over de rand van haar kop thee en zei: „I am fed up with cooking.” Ik vroeg of haar man niet eens een keertje kon koken. „He can’t cook”, zei ze. Nou, dan leer je hem een simpel gerecht maken, hield ik nog even vol. Ze schudde haar hoofd. „In Ghana men are not supposed to cook and you’d better not teach them how to.” Hoezo, niet leren koken? vroeg ik licht verbolgen. „If your mother in law sees her son busy in your kitchen, you’re dead. She swallows you alive!”. Deze ongeschreven wet in Ghana doet vrouwen berusten in hun lot. Bovendien koken ze voor iedere alleenstaande man die bij ze in de buurt woont een warme maaltijd bij hem thuis als hij daarom vraagt. Heel normaal allemaal in Ghana. Een meisje kan nog zoveel opleiding volgen, als ze klaar is heeft ze meteen een baan: de keuken. Daarom roepen ze steevast „get out of my office”, als hun broertjes of zoontjes in de keuken dollen. Ghanese Parel maakt wel eens deze pikante kippensoep voor ‘groene weduwnaars’.

Bereiding: Doe uien, knoflook en stukken kip in een ruime pan op een vrij laag vuur en laat alles 5 -7 minuten ‘stomen’ tot alles zijn vocht heeft vrijgegeven. Pureer intussen met een staafmixer de inhoud van het blik tomaten samen met de Madame Jeanet. Bedek de kip met water (circa 1 1/2 liter) en voeg het tomatenmengsel, bouillonblokje, de peen, de gemberwortel en het takje rozemarijn toe. Breng aan de kook en laat 2 uur trekken op laag vuur. Neem het vlees van de botjes (gooi vel en rozemarijntakje weg), doe de stukjes kip in de soep en proef op zout. Voor een meer gevulde soep kan het laatste kwartier 150 gram rode linzen worden meegekookt, maar Ghanese Parel doet dat niet. Zij prefereert ‘light chickensoup’.

Florine Boucher

Morgen: Courgettesoep