Liedjes over blinde weesjes en failliete keuterboeren

cd americana Levon Helm: Dirt Farmer ****-

cd americana ****

Levon Helm: Dirt Farmer

Lang geleden drumde en zong Levon Helm in The Band, de grondlegger aller Americana. Een brand legde zijn studio in de as en hij leverde een lange strijd tegen kanker aan zijn stembanden. Des te verrassender is het dat hij nu, 25 jaar na zijn eerste soloplaat, zo’n mooie opvolger heeft gemaakt. Vertrouwd klinkt zijn nog steeds zowel stuwend als slepende drumwerk. Een poging om als The Band te klinken doet Helm niet, hoewel stem en drums daar onwillekeurig aan herinneren. De liedjes zijn vooral de traditionals die hij in zijn vroege jeugd van zijn ouders (zelf amateurmuzikanten) hoorde. Een destijds uit het leven gegrepen verzameling failliete keuterboeren, trouweloze geliefden en blinde weesjes trekt voorbij, onder begeleiding van instrumenten waar geen elektra aan te pas komt. Dat het toch niet ouderwets klinkt is ook te danken aan de twee zangeressen die vrolijk en brutaal meezingen. Oud maar toch modern: het is alsof Levon Helm met deze plaat achteraf een voorgeschiedenis van The Band heeft gecreëerd.