Klachten fraude na winst van Poetin

Vladimir Poetin mag blijven. Zijn partij Verenigd Rusland heeft gisteren zoals verwacht de parlementsverkiezingen gewonnen. Toen 98 procent van de stemmen was geteld, stond Verenigd Rusland op 64,1 procent.

Met de zege heeft Poetin een basis om aan te blijven als autoritair leider, na zijn aftreden als president komend voorjaar. Het Kremlin heeft de verkiezingen voorgesteld als een volksgericht over Poetins presidentschap.

De verkiezingen zijn rustig verlopen, al regende het vanuit alle regio’s klachten over fraude, intimidatie en stemdwang. Veel kiezers zijn door hun bazen onder druk gezet om op Verenigd Rusland te stemmen. Anderen kregen daar geld voor. In de stad Pestovo klaagden kiezers dat ze biljetten kregen waarop Verenigd Rusland al was aangekruist. In de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny vulden kiescommissies stembiljetten zelf in. Volgens waarnemers van de OVSE verliepen de verkiezingen niet conform Europese criteria.

De communistenleider Gennadi Zjoeganov noemde de verkiezingen „de meest onverantwoordelijke en smerigste” sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Boris Nemtsov van de liberale SPS sprak van „de oneerlijkste verkiezingen in de geschiedenis van het moderne Rusland”. Garry Kasparov, wiens partij niet meedeed: „De uitslagen hebben niets met de werkelijkheid te maken.”

Nog drie partijen haalden de kiesdrempel van 7 procent: de Communistische Partij met 11,6 procent, de extreemrechtse LDPR met 8,2 procent en Rechtvaardig Rusland (pro-Poetin) met 7,8 procent van de stemmen. Oppositiepartijen als Jabloko (1,6 procent) en de SPS (1 procent) lukte dat niet. De opkomst was 62 procent.

Reportage: pagina 5

Hoofdartikel: pagina 7