Joris Ivens Award van Idfa voor ‘Stranded’ van Arijon

De Joris Ivens Award van het documentairefestival Idfa is toegekend aan Stranded van regisseur Gonzalo Arijon. Winnaar van de publieksprijs én van de Zilveren Wolf Award, voor de beste documentaire met een lengte van maximaal zestig minuten, is To See If I’m Smiling van de Israelische regisseur Tamar Yarom.

De film vertelt het al eerder verfilmde verhaal van een rugbyteam uit Uruguay dat in 1972 neerstortte met een vliegtuig in de Andes en twee maanden in de bittere kou wist te overleven, onder meer door mensenvlees te eten. Dat sensationele gegeven speelt slechts een beperkte rol in de film, die is opgebouwd uit interviews met de overlevenden, en gedramatiseerde reconstructies. De film behandelt een breed scala van emoties en ervaringen die de overlevenden hebben doorstaan: ontreddering, hoop, solidariteit en de strijd voor het behoud van hun waardigheid in mensonterende omstandigheden. Stranded is een meeslepende film en een van de zeldzame documentaires met een serieuze kans op succes in de bioscoop. Ook het publiek kon de film waarderen: die eindigde op de vijfde plaats in de competitie voor de publieksprijs.

Andere genomineerden voor de Joris Ivens Award waren Up the Yangtze! van Yung Chang en Septembers van Carles Bosch.

Yaroms filmTo See if I'm Smiling vertelt de verhalen van jonge vrouwen uit Israël, die hun dienstplicht hebben vervuld in de bezette Palestijnse gebieden. De jonge regisseur verwerkte ook haar eigen ervaringen als dienstplichtige in de film. Soms zijn er weleens cynische geluiden te horen, verklaarde Yarom zaterdag in haar dankwoord: wéér een film uit Israël over de bezetting. „Maar het is essentieel dat we deze verhalen blijven vertellen. Mijn film behandelt geen historisch gegeven, maar een situatie die nog altijd voortduurt.”

Het IDFA-publiek kon ter gelegenheid van deze twintigste editie van het festival ook op internet stemmen voor de beste documentaire in de geschiedenis van het festival. De winnaar werd Darwin’s Nightmare (2004) van Hupert Sauper, over ecologische en humanitaire roofbouw rond het Victoriameer in oostelijk Afrika.

De prijs van de jongerenjury ging naar Beson Lee’s Planet B-Boy, een film over hip hop en breakdance. De First Appearance Award werd gewonnen door debutant Robert Nugent voor End of the Rainbow, een film over de invloed van een multinational die een goudmijn exploiteert in Guinee. De prijs voor de beste internationale afstudeerfilm ging naar Paradise – Three Journeys in this World van de Finse Elina Hirvonen; over illegale immigranten uit Afrika. De Movies that Matter Award, een prijs voor films met het thema mensenrechten, kreeg Nitzan Gilady voor Jerusalem is Proud to Present, over de moeizame acceptatie van homoseksuelen in deze heilige stad.

Volgens de organisatie zijn dit jaar 145.00 kaartjes verkocht, zo’n 15.000 meer dan vorig jaar.