Iran zal kunst van Hera als belediging opvatten

Thomas Erdbrink

De Iraans-Nederlandse kunstenares Soorah Hera kwam pas zeven jaar geleden naar Nederland. Zij kan dan ook precies weten welke gevoelens ze in haar vaderland losmaakt met haar foto's en haar film Allah O Gaybar. Dat zijn: woede en teleurstelling over het beledigen van gerespecteerde heilige en politieke figuren.

Daarnaast maakt ze het leven voor homo’s in Iran niet makkelijker, door hun seksuele voorkeur te verbinden met religieuze belediging. Hera’s werk zal in Iran dan ook zeker worden opgevat als een provocerend politiek gebaar.

In de film, die op de website www.dumpert.nl is te zien, worden ongeveer alle belangrijke sjiitische geestelijken afgebeeld naast naakte homomannen. Naast de twee homomannen met maskers van de profeet Mohammed en zijn schoonzoon Ali, eerste imam van de sjiieten, zijn ook huidige Iraanse leiders te zien. President Mahmoud Ahmadinejad komt erin voor, evenals Irans opperste leider ayatollah Ali Khamenei, zijn voorganger ayatollah Ruhollah Khomeiny en de belangrijkste sjiitische leider ter wereld, ayatollah Ali Sistani voorman van de sjieten in Irak. Het geheel is vermengd met beelden van naakte homo’s uit Nederland en Iran. In de islamistische republiek Iran staan hoge straffen op het beledigen van religieuze waarden. Maar niet alleen de Iraanse overheid kan boos worden over Hera’s werk, ook gewone mensen.

Voor de meeste gewone Iraniërs, ook voor degenen die tegen het regime zijn, is imam Ali (die stierf in 661 na Chr.) een heilig figuur en een bron van inspiratie. Homoseksualiteit in Iran is officieel verboden, maar er bestaat een levendige underground scene in het land.

Het is het zoveelste aanval van Iraniërs in Nederland, ‘Nederperzen’, die debatten over taboes in eigen land via Nederland voeren.