‘Into’ de Sint

Eerst is het nog gewoon november, zo’n saai suddermaandje met te weinig daglicht en te veel tinten grijs. Je overweegt een winterdepressie, maar besluit hem halfslachtig nog even uit te stellen. In plaats daarvan stort je je op je werk en zodra het begint te schemeren trek je een fles rode wijn open. Je valt niemand lastig, doet eenzelvig je eigen novemberding. En dan opeens is die ouwe er. Of je maar even in de pepernotenstemming wilt komen.

Bij mij lukt dat dus meestal pas op het laatste moment. Elk jaar rond deze tijd sta ik vruchteloos te graaien tussen de chocoladeletters op zoek naar initialen die al weken zijn uitverkocht. Val bijkans flauw in files voor kassa’s van infernale speelgoedwinkels en rijm vijf minuten voor pakjesavond de meest lullige woorden aaneen tot iets wat op een gedicht moet lijken. Ligt het aan mij of heeft Sinterklaas de onhebbelijke gewoonte je altijd te overvallen?

Dit is het laatste jaar dat ik twee gelovige kinderen heb, en daarom had ik dit keer in oktober al besloten er alles uit te halen wat erin zit. Op 17 november stonden we vooraan de kade te zwaaien. Er wordt hier thuis iedere avond onder stemmig gezang een bakje water en een winterpeen bij de haard gezet. En sinds ik vorige week woensdagmiddag samen met 149 oververhitte kinderen Waar is het paard van Sinterklaas heb gezien, ben ik zelf ook helemaal into de Sint. Onderstaande warme appelcrumbles uit het boek Eten enzo maakten Tijn en Pep helemaal zelf toen we thuiskwamen uit de bioscoop. Kon ik rustig aan de bisschopswijn.

Dit heb je nodig voor vier mensen:

4 wijde theekopjes die in de oven kunnen

een klontje boter om de kopjes in te vetten

2 frisse appels

4 eetlepels rietsuiker

een kwart theelepel speculaaskruiden

een paar korrels zout

80 g witte bloem

2 eetlepels geschaafde amandelen

30 g koude roomboter

Dit moet je doen:

Zet de oven op 200 graden. Vet de theekopjes in met een heel dun laagje boter. Schil de appels en snijd ze in vieren. Haal de klokhuizen eruit en snijd ze in blokjes. Doe de appels in een kom en doe er twee eetlepels suiker en de speculaaskruiden bij. Hussel alles door elkaar en verdeel de appelstukjes over de theekopjes. Doe daarna de bloem, de geschaafde amandelen, de suiker die nog over is en het zout in de kom. Snijd met een mesje de koude roomboter in kleine vlokjes en doe ze ook in de kom. Wrijf met je vingers de boter door het meel tot je allemaal fijne deegkruimels hebt. Strooi het kruimeldeegje over de appelstukjes in de theekopjes. Bak de crumbles ongeveer een half uur in de oven, tot het deeg goudbruin en gaar is.

Janneke Vreugdenhil

Al in de stemming voor het Sinterklaasfeest? Deel je pepernoten, speculaas en borstplaatrecepten op www.nrc.nl/kokenetc