Internet Weblog van de dag

Milieuvriendelijke stad. Bettine Vriesekoop, correspondente in China voor deze krant, bezocht Langfang, een stad van vier miljoen inwoners die symbool moet staan voor milieuvriendelijkheid. Ze blogt op haar weblog: „De stad is bijna on-Chinees groen opgezet. Langs de brede wegen liggen veel groenstroken, tuinen, bloemperken en bomen. Veel huizen worden gevoed door zonne-energie en de op kolen gestookte energiecentrales zijn voorzien van moderne filters. Het stadsbestuur ziet erop toe dat er in de landbouw geen gevaarlijke pesticiden worden gebruikt en ook heeft men strikte milieuvoorschriften voor bedrijven. Niet voor niets werd de stad vorig jaar uitgeroepen tot een van de zeven meest milieuvriendelijke steden in China. Tien jaar geleden dreef Langfang voornamelijk op door de staat geleide metaal-, papier- en meubelindustrie maar omdat de stad relatief jong is kon er gemakkelijk worden overgeschakeld op hoogwaardige milieuvriendelijke industrie. Op het enorme ommuurde terrein van Lanfangs Speciale Economische Ontwikkelingszone staan lage fabrieksgebouwen die voornamelijk hightechproducten vervaardigen.”

Zie voor meer verhalen uit China: nrc.nl/china