Hockeyers tegen Z-Korea onderuit

De Nederlandse hockeyers zijn vandaag bij de Champions Trophy in Kuala Lumpur hard onderuit gegaan. De nog ongeslagen ploeg van bondscoach Roelant Oltmans verloor met 6-2 van Zuid-Korea en incasseerde daarmee de grootste nederlaag bij de Champions Trophy in ruim een kwart eeuw. Omdat Nederland gisteren verzuimde te winnen van Spanje (3-3), wordt het moeilijk de finale te bereiken van het toernooi met de beste acht landen ter wereld.

Nederland kwam tegen Zuid-Korea na 22 minuten op voorsprong door een strafcorner. Bij absentie van eerste man Taeke Taekema, die zijn ‘verplichte’ rust nam op de bank, mocht Wouter Hermkens aanleggen. De topscorer van Tilburg (16 treffers) deed dat met succes: 1-0. Het was zijn eerste interlanddoelpunt.

Ook Zuid-Korea, dat uit de eerste drie duels in Kuala Lumpur vier punten haalde, had een strafcorner nodig om tot scoren te komen. Vlak voor de rust haalde Jong-Hyun Jang doeltreffend uit, met dank aan doelman Guus Vogels en lijnverdediger Geert-Jan Derikx, die niet goed ingrepen: 1-1. Met een omstreden treffer kwam Nederland kort na de rust opnieuw op voorsprong. Matthijs Brouwer tikte een vrije slag van Jeroen Delmee in. De videoarbiter keurde het doelpunt na ampel beraad uiteindelijk toe.

Het vermoeid ogende Nederland was na rust de mindere ploeg en dwong aanvallend niet veel meer af en maakte verdedigend een rommelige en kwetsbare indruk. Met vijf treffers in het laatste kwartier werd de ploeg vernederd door de Aziaten, met Jong Hyun Jang (drie treffers) als beste speler.

Oltmans leek niet onder de indruk van het wedstrijdverloop tegen Zuid-Korea. „Soms win je, soms verlies je. Dit is een momentopname. Het was een slecht moment, ja”, sprak hij gelaten. Volgens de bondscoach beschikt Zuid-Korea over de fitste ploeg bij de Champions Trophy. „Daarom denk ik dat deze grote nederlaag een incident is. We maakten in de slotfase een vermoeide indruk, maar dat is geen reden tot paniek.” Ook aanvoerder Jeroen Delmee was optimistisch: „We kregen een pak slaag. Maar we hebben nog genoeg wedstrijden om het goed te maken.” Zowel Nederland als Zuid-Korea staat na vier duels op zeven punten. Morgen is de tweede rustdag voor alle acht teams. Woensdag speelt Nederland tegen wereldkampioen Duitsland.