Hirsch Ballin voor de rechter voor uitstel van kopieerheffing

Rotterdam. Zangeres Ricky Koole en acteur Peter Blok dagen minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin voor de rechter. Samen met Stichting Norma eisen zij een vergoeding voor kopieën van muziek en film die rechtstreeks op een mp3-speler of harde schijf worden gezet. Dit maakten de artiesten afgelopen zaterdag bekend in Nova. De zitting is op 11 december.

Volgens Koole liepen artiesten in 2006 door rechtstreekse kopieën zeker 5 miljoen euro mis. Op dit moment is er een heffing op lege cd`s en dvd`s. Stichting de Thuiskopie is verantwoordelijk voor het innen van die heffingen en zorgt ervoor dat het geld bij de artiesten terechtkomt. Dit kan niet als er rechtstreeks naar mp3-speler of harde schijf wordt gekopieerd.

Hirsch Ballin wil dat Stichting de Thuiskopie ook verantwoordelijk wordt voor toeslagen op directe kopieën. Maar het zal volgens hem in ieder geval tot 2009 duren voordat de stichting deze taak kan uitvoeren.

Vorig jaar was er ook commotie over extra belasting op onder andere mp3-spelers. Fabrikanten waren bang dat de consument zou uitwijken naar het buitenland voor apparatuur waar geen heffing op zit. Hirsch Ballin besloot toen om de heffing voorlopig uit te stellen. (NRC)