Europese prijs voor Mirren

Niet Carice van Houten voor haar rol in Zwartboek, maar de Engelse actrice Helen Mirren voor haar rol in The Queen heeft zaterdagavond in Berlijn de European Film Award voor beste actrice gewonnen. Nadat zij voor haar rol als koningin Elizabeth II in de film van Stephen Frears al eerder een Oscar kreeg, kan zij met recht de koningin van de Europese film worden genoemd.

De European Film Awards (voorheen de Felix) werden voor de twintigste keer uitgereikt tijdens een langdradig feestje dat ondanks de teleurstelling voor Nederland, een triomf voor de Europese artfilm werd. Grote winnaar van de avond was namelijk de Roemeen Cristian Mungiu die voor zijn abortusfilm 4 maanden, 3 weken en 2 dagen zowel de prijs voor beste film als voor beste regisseur in ontvangst mocht nemen. De film draait nu in Nederland. Eerder kreeg 432 al na zijn première tijdens het Filmfestival Cannes de Gouden Palm voor beste film en de FIPRESCI-prijs van de internationale filmkritiek. De immer bescheiden Mungiu sprak de hoop uit dat de bekroning voor zijn film de weg vrij zou maken voor meer mensen om uit de commerciële bioscopen weg te gaan en avontuurlijker en persoonlijkere films op te zoeken.

De Israëlische debutant Eran Kolirin werd met The Band’s Visit als ontdekking van het jaar onderscheiden met de European Discovery-prijs. Zijn veteraan-hoofdrolspeler Sasson Gabai mocht zich de beste Europese acteur noemen. Deze film is het tragikomische relaas van een Egyptische politiekapel die ter gelegenheid van een concert in een Israëlisch kibboets de weg kwijtraakt.

Zowel Control van Anton Corbijn als Zwartboek van Paul Verhoeven vielen buiten de prijzen.