Elf uur over Uruzgan

Jan Pronk Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel Jan Pronk (1940) Politicus.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Den Haag, 11 september 2007 Mentzel, Vincent

Hoewel de meeste fracties in de Tweede Kamer hun mening over voortzetting van de Nederlandse militaire aanwezigheid in de Afghaanse provincie Uruzgan reeds hebben bepaald, houdt dezelfde volksvertegenwoordiging eind deze week nog wel een hoorzitting over dit onderwerp. Sterker nog: niet één, maar twee zelfs.

Aanstaande vrijdag is er de officiële, georganiseerd door de Kamercommissies voor Defensie en Buitenlandse Zaken. Er is elf uur gereserveerd om zoveel mogelijk aspecten aan de orde te laten komen. Gesprekken zijn voorzien met militaire deskundigen maar ook met vertegenwoordigers van hulporganisaties.

De Kamer zou tevens graag willen praten met Afghaanse politici zoals minister van Defensie Abdul Rahim Wardak en de gouverneur van de provincie Uruzgan, Abdullah Hamdam. Morgen wordt de definitieve lijst met genodigden vastgesteld en zal duidelijk zijn wie er wel en niet komen.

Overigens blijft het niet bij die vrijdag. De dag ervoor worden de Kamerleden vertrouwelijk geïnformeerd door Nederlands hoogste militair, commandant der strijdkrachten Dick Berlijn.

Dezelfde donderdag is er ook nog een „aanvullende hoorzitting” in de Tweede Kamer, georganiseerd door de fracties van de SP en GroenLinks. Zij vinden dat in de officiële hoorzitting het tegengeluid dan wel het kritische geluid te weinig aan bod komt. „We vrezen een herhaling van twee jaar geleden toen ook iedereen na een hoorzitting van een hele dag was murw gebeukt door de voorstanders”, aldus Guido van Leemput van de SP. Op hun voorlopige lijst: de journalist Arnold Karskens die in 2006 nog bij de echte hoorzitting mocht aanschuiven en… Jan Pronk.

Mark Kranenburg