EK 2008 komt niet in gevaar

De UEFA laat vijftien verdachte voetbalduels onderzoeken door Europol.

Daar zijn geen wedstrijden bij uit de voorronde voor het EK van volgend jaar.

Even laaide de hoop weer op in Schotland en Engeland, toen de Europese voetbalfederatie UEFA zaterdagmiddag een bericht op de website van het Duitse weekblad Der Spiegel bevestigde: er komt een onderzoek naar verdachte gokinzetten en mogelijke omkoping bij 26 Europese wedstrijden, waaronder enkele duels uit de kwalificatiereeks voor Euro 2008. Schotland en Engeland konden zich op de laatste speeldag niet kwalificeren, maar een mogelijk onderzoek naar wedstrijdmanipulatie zou beide landen toch nog een plaats op de eindronde kunnen schenken.

„Pure fantasie”, reageerde een woordvoerder van UEFA gisteren. De Europese voetbalbond heeft wel een dossier overgemaakt aan de Europese politiedienst Europol. Maar dat gaat om vijftien Europese duels, allemaal wedstrijden in de voorrondes van Europese competities.

De UEFA overhandigde vorige week een rapport van 96 pagina’s aan Europol. Daarin worden de gokinzetten op vijftien Europese duels uitvoerig beschreven. „In de meeste gevallen gaat het om verdenkingen die nader onderzoek verdienen. Slechts bij één wedstrijd is al een onderzoek geweest door de UEFA zelf. Dat ging om een duel in de tweede ronde van de Intertoto”, aldus de UEFA-woordvoerder.

KNVB-voorzitter Jeu Sprengers, lid van uit Uitvoerend Comité van de UEFA, noemt het verhaal uit Der Spiegel overdreven. „We hebben sinds vorig jaar een early warning system en een goed contact met wedkantoren. Als er bij bepaalde wedstrijden een afwijkend gedrag is in weddenschappen, gaan we dat onderzoeken. In die fase zitten we nu ook. We zeggen niet dat het niet gebeurt. Er is alleen momenteel nog geen sprake van omkoopzaken en er zijn ook geen mensen in staat van beschuldiging gesteld. We maken met onze aanpak duidelijk dat iedereen gewaarschuwd is.”

Sprengers geeft aan dat de arrestaties van Interpol in Azië de aanleiding zijn geweest voor een onderzoek van de UEFA. Twee weken geleden raakte bekend dat Interpol, in samenwerking met Europol, vierhonderd aanhoudingen had verricht in Azië. De gearresteerden worden verdacht van illegale weddenschappen op Europese voetbalduels. Er werden bijna 500.000 euro in beslag genomen en 270 illegale gokkantoren gesloten.

Volgens Der Spiegel staat in het UEFA-rapport wel uitgebreid beschreven hoe sommige duels werden gemanipuleerd door goksyndicaten, meestal uit Azië. In Europa zijn de inzetten meestal gelimiteerd en hebben online wedbedrijven zelf een meldingssysteem voor verdacht hoge inzetten. Volgens Der Spiegel worden vooral duels met ploegen uit Oost- en Zuidoost-Europa gemanipuleerd.

De transacties bij voetbalwedstrijden zijn soms moeilijk te traceren. Maar volgens Graham Bean, een voormalig politieofficier die voor de Engelse voetbalbond FA onderzoek deed naar illegaal gokken, is deze keer sprake van ernstige verdenkingen. „Anders zou de UEFA dit dossier niet doorgeven aan de politie. Ik kan me niet herinneren dat dit ooit op deze schaal is voorgekomen”, vertelde hij aan de BBC.

Afgelopen jaren kwamen in Europa al enkele gokschandalen aan het licht. In Duitsland kreeg scheidsrechter Robert Hoyzer in 2005 gevangenisstraf omdat hij een wedstrijd manipuleerde ten faveure van Kroatische gokkers. In Italië werden in 2004 enkele clubs, waaronder Juventus en Fiorentina, gestraft met degradatie of puntenaftrek na wedstrijdvervalsing. En in Tsjechië werden dit jaar zeven scheidsrechters en drie voormalige bondsbestuurders veroordeeld. In België legde de voetbalbond straffen op aan medeplichtigen in de zaak-Ye, een omkoopschandaal met een Chinees als spilfiguur.