een weekeinde vol voetbal

Louis van Gaal kon de nederlaag van AZ tegen FC Twente (2-1) zondag maar moeilijk accepteren. „Ik zit hier met een kater”, zei de trainer. „De overwinning van Twente was verdiend, maar met een beetje geluk had er voor ons meer ingezeten. Ik heb er een naar gevoel aan overgehouden. We waren juist bezig met een goede serie.” Van Gaal ergerde zich aan de tegendoelpunten. „We hebben amateuristisch verdedigd. Na de eerste treffer liepen we achter de feiten aan.”

Interim-coach Jan Wouters behaalde de derde opeenvolgende zege met PSV. De club was met het kleinste verschil (1-0) te sterk voor De Graafschap in Doetinchem. Wouters, die begin volgend jaar plaatsmaakt voor Sef Vergoossen: „We hebben in één week drie zware wedstrijden gewonnen. Daar ben ik blij mee.”

Marcus Berg ontpopte zich opnieuw tot de matchwinnaar voor Groningen. Hij maakte het enige maar verdiende doelpunt in de wedstrijd tegen VVV-Venlo. Vorige week was de Zweed ook al goed voor twee belangrijke treffers tegen Feyenoord.

Roy Makaay zorgde voor de snelste goal van dit seizoen in de eredivisie. Hij scoorde voor Feyenoord na 18 seconden tegen Heracles. Feyenoord won met 6-0, Makaay maakte ook de tweede. Het vorige snelheidsrecord stond op naam van Anthony Lurling, die na 37 seconden scoorde voor NAC bij VVV-Venlo. De snelste Nederlandse goal ooit staat op naam van Koos Waslander. Hij scoorde op 20 maart 1982 al na acht seconden de 1-0 voor NAC tegen PEC Zwolle.

Georginio Wijnaldum is de jongste doelpuntenmaker van dit seizoen. De Feyenoordspeler, gisteren zeventien jaar en 21 dagen oud, maakte de zesde treffer voor zijn ploeg tegen Heracles. Fagner was voor Wijnaldum de jongste, hij scoorde in augustus namens PSV tegen NEC toen hij achttien jaar en 75 dagen oud was. De jongste doelpuntenmaker ooit in de eredivisie is Wim Kras. Hij was zestien jaar en 98 dagen toen hij scoorde voor FC Volendam tegen MVV, op 13 mei 1960.

De Braziliaanse voetballer Kaka heeft de Gouden Bal gewonnen. De 25-jarige aanvallende middenvelder van AC Milan won de verkiezing van het blad France Football. Kaka won vorig seizoen met Milan de Champions League. Op de tweede plaats eindigde de Portugees Cristiano Ronaldo (Manchester United), voor de Argentijn Lionel Messi (Barcelona). Ruud van Nistelrooy (Real Madrid) werd zesde, Clarence Seedorf, een ploeggenoot van Kaka, negentiende.

Hamburger SV heeft de topper in de Duitse Bundesliga met 2-1 verloren van Werder Bremen. Rafaël van der Vaart zorgde wel voor de gelijkmaker van HSV, maar oud-Ajacied Petri Pasanen maakte de winnende treffer voor Bremen. Voor Werder was het de tiende competitiewedstrijd op rij zonder nederlaag.

Arsenal verstevigde de koppositie in de Engelse Premier League. Het won het zware duel bij Aston Villa met 2-1. Opmerkelijk is dat alle 31 doelpunten van Arsenal dit seizoen door niet-Engelse spelers zijn gemaakt. Het is het enige team in de topklasse dat geen enkele Engelsman zag scoren. Arsenal telt na de zege vijf punten voorsprong op nummer twee Chelsea, dat de Londense derby met West Ham United won met 1-0 dankzij een laat doelpunt van Joe Cole. Liverpool staat derde na een zege op Bolton Wanderers (4-0). Invaller Ryan Babel maakte vijf minuten voor tijd de vierde treffer, Sami Hyypia, Fernando Torres en Steven Gerard scoorden eveneens.

De topper in Italië tussen AC Mian en Juventus eindigde in 0-0. Milan heeft dit seizoen nog geen enkele van zijn negen wedstrijden in het eigen San Siro-stadion gewonnen. Dat is een nieuw negatief record voor de winnaar van de Champions League.

Barcelona is in de Spaanse Primera Division twee punten verder achterop geraakt bij koploper Real Madrid. De ploeg van Frank Rijkaard speelde 1-1 in de stadsderby tegen Espanyol. Real won voor eigen publiek met 3-1 van Santander dankzij twee doelpunten van Raul. Real heeft nu vier punten meer dan Barcelona, Espanyol staat derde.

Patrick Kluivert heeft zijn tweede doelpunt in de Franse competitie gemaakt. Hij verzorgde de openingstreffer voor Lille tegen Olympique Marseille. Het hielp Lille niet aan de winst, het werd nog 1-1.