‘Compromis ophanden over sancties Iran’

Besloten overleg tussen internationale mogendheden over nieuwe sancties tegen Iran heeft zaterdag in Parijs geen akkoord opgeleverd, maar een compromis kan binnen enkele weken worden bereikt.

Dat heeft een Franse diplomaat gezegd na de besprekingen, waaraan de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad – de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië – en Duitsland deelnamen. Om Teheran te dwingen zijn omstreden uraniumverrijkingsprogramma te bevriezen, zoals de Veiligheidsraad heeft geëist, zijn al tweemaal sancties tegen Iran afgekondigd. Het Westen denkt dat Iran er een geheim nucleair wapenprogramma op na houdt.

Het overleg in Parijs kwam een dag na een nieuwe gespreksronde tussen Iran en de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, in Londen, die niets opleverde. Solana zei na afloop „meer te hebben verwacht” en daarom „teleurgesteld” te zijn. De nieuwe Iraanse onderhandelaar, Saeed Jalili, zei dat bevriezing van het verrijkingsprogramma niet aan de orde was geweest.

Rusland en China hebben zich tot dusverre weinig enthousiast getoond over nieuwe sancties tegen Iran, onder andere omdat het land verder volgens het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) over het algemeen redelijk heeft meegewerkt aan het onderzoek naar zijn nucleaire programma. Maar de nieuwe Chinese onderhandelaar had zich volgens de Franse zegsman coöperatiever getoond dan zijn voorganger. „Er zijn elementen die ons toestaan te denken dat we op korte termijn een resolutie zullen hebben”, aldus de diplomaat. Tegelijk werd in Teheran bekend dat Chinese staatsbanken zijn begonnen hun zaken met Iran te beperken.

Volgens The Financial Times zal een nieuwe sanctieresolutie méér Iraanse functionarissen die betrokken zijn bij het nucleaire programma met een reisverbod treffen en méér Iraanse bedrijven verhinderen zaken te doen met de internationale gemeenschap.

Jalili zei zaterdag dat Iran zich geen zorgen maakt over nieuwe sancties. Hij zei dat de eerste twee sanctierondes niets hadden bereikt. „In feite hebben we de grootste technologische vooruitgang bereikt in die specifieke periode”, zei hij. (Reuters, AP)