Brutaal NAC toont hoe broos Ajax is

Ajax lijdt in de eigen Arena tegen NAC de eerste nederlaag van het seizoen.

Op bepaalde momenten werd Ajax zomaar overspeeld door het team van Brandts.

Luis Suarez baalt. De aanvaller werd door de Ajaxfans zelfs uitgefloten. Foto ProShots Proshots

Onder Adrie Koster leek het de voorbije weken ogenschijnlijk rustig bij Ajax. NAC maakte gisteren in de Arena echter op pijnlijke wijze duidelijk hoe broos de onderlinge verhoudingen bij de Amsterdamse club zijn. De fanatieke aanhang maakte scheidsrechter Kevin Blom minuten achtereen uit voor ‘homofiel’ en ‘hoerenjong’ en trakteerde de spelers na de 3-1 nederlaag op een striemend fluitconcert. De spelers liepen zwijgend en met gebogen hoofden naar de kleedkamer. Koster uitte in de catacomben zijn teleurstelling over het matige optreden van zijn elftal. „Behoudens de eerste tien minuten zijn we totaal niet in deze wedstrijd geweest”, luidde de ontnuchterende analyse van de tijdelijke opvolger van Henk ten Cate. En zelfs de pas vernieuwde persafdeling van Ajax had geen enkele grip op de situatie. Zo weigerden de spitsen Luís Suarez en Albert Luque de media te woord te staan.

Aanvoerder Klaas Jan Huntelaar voelde tijdens de laatste training in de aanloop naar het duel met NAC al dat niet iedereen in de selectie even scherp was. De nummer negen van Ajax zat zaterdag bij de winnende partij, maar had het groepje met verliezers er wel op gewezen dat ze er tegen NAC moesten staan. „Ik train altijd om te winnen. Maar het gaat er uiteindelijk om wat je op de wedstrijddag brengt”, stelde Huntelaar gisteren na de eerste competitienederlaag van Ajax. „Dan zou je kunnen zeggen dat je het aan hebt zien komen. Maar dat is achteraf praten.”

Huntelaar wees gisteren niet openlijk met de beschuldigende vinger naar zijn collega-aanvallers Suarez en Luque, maar stelde wel dat „de communicatie op het veld niet goed liep”. De Uruguayaan en de Spanjaard waren door Koster in de eerste helft op de vleugels geposteerd. In aanvallend opzicht maakte het Spaanstalige duo tegen NAC dit keer niet het verschil, maar weigerde ook nog eens de keer op keer opkomende backs van de tegenstander op te vangen. De vleugelverdedigers Kurt Elshot en Patrick Mtiliga kregen daardoor zoveel vrijheid dat Ajax in de eigen Arena bij vlagen werd overspeeld. „De afspraak was dat ze zouden meeverdedigen tot het moment dat er een teken zou volgen. Maar dat gebeurde niet”, concludeerde Huntelaar.

Ajax werd vanaf de eerste minuut verrast door de brutaal spelende formatie van Ernie Brandts. De coach die vooraf al het gevoel had gehad dat er in de Arena iets te halen was, glunderde na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Blom van oor tot oor. „Met de aanvallende acties van onze backs hebben we het verschil gemaakt”, stelde de coach. „Het is mooi om te zien dat een bedachte tactiek goed uitpakt.”

Zo groot als de blijdschap in het Bredase kamp was, zo hoog liepen de frustraties op binnen de spelersgroep van Ajax. Al na vier minuten ontsnapte de thuisclub aan een achterstand toen doelman Maarten Stekelenburg knap redde op een kopbal van de uitblinkende Csaba Fehér. Aan de andere kant verzuimden Luque en Suarez opgelegde kansen te benutten. In de 25ste minuut brak NAC de wedstrijd open. Aanvaller Anthony Lurling stuurde Elshot weg. De rechterverdediger zette voor, waarna de ongelukkige Jan Vertonghen de bal in eigen doel werkte. „Ik speelde tot dan toe aardig, maar dat goede gevoel was ik direct kwijt”, zei de Belgische international schuldbewust. Het sierde Vertonghen dat hij zelf het boetekleed aantrok en niet wees naar het verzaken van Suarez en Luque. „Ze doen in aanvallend opzicht meestal wel de dingen die ons naar een overwinning leiden. Het zijn twee fantastische voetballers”, sprak de centrale verdediger. „Alleen pakte het vandaag anders uit. Ik zie dit als een leermoment.”

Ajax liep na het openingsdoelpunt constant achter de feiten aan. De gelijkmaker bleef uit en de uitbraken van NAC werden steeds gevaarlijker. De aanvallers van Ajax uitten na gemiste kansen met mismoedige armgebaren hun onvrede. De onderlinge irritatie tussen Luque en Suarez – die tijdens de laatste Feyenoord-Ajax nog was uitgelopen op een ordinaire ruzie – leek weer langzaam op te borrelen. Met name Suarez was zo bezig met zijn eigen succes dat hij meerdere malen door het publiek werd uitgefloten. Koster haalde de aanvaller in de 67ste minuut naar de kant ten faveure van Kennedy. Siem de Jong was tien minuten daarvoor na diens wissel voor Dennis Rommedahl nog rustig op de bank gaan zitten, maar Suarez verdween direct naar de kleedkamer. Amper twee minuten later schoot Matthew Amoah de 0-2 achter Stekelenburg. Ajax kwam die mokerslag niet meer te boven. Ahmed Ammi en Huntelaar – met zijn vijftigste doelpunt in dienst van Ajax – bepaalden de stand op 1-3. In de aanloop naar de ontmoetingen met Willem II (uit) en PSV (thuis) lijkt de onrust weer terug te keren in Amsterdam.