Braziliaan beste voetballer van Europa met dank aan God

De Braziliaanse aanvaller Kaká (25) van AC Milan werd gisteren in Parijs gekozen tot de beste voetballer in Europa van 2007. Braziliaanse mythen en legendes gaan hem voorbij.

Kaká, met de Gouden Bal die hij gisteren in Parijs kreeg. Foto Reuters AC Milan and Brazil playmaker Kaka holds the 2007 Ballon d'Or trophy as he arrives in Duomo's square in downtown Milan, December 2, 2007. The soccer player, who won the Champions League with Milan last season, beat Manchester United's Cristiano Ronaldo of Portugal and Barcelona's Lionel Messi of Argentina, who were second and third respectively. REUTERS/Alessandro Garofalo (ITALY) REUTERS

Kaká is minder Braziliaans dan andere Braziliaanse voetballers. Hij is anders dan andere Braziliaanse voetballers. Hij is niet opgegroeid in sloppenwijken. Zijn familie had zijn voetbaltalent niet nodig om te overleven, zoals de verhalen bij de meeste andere Braziliaanse voetballers gaan. Ricardo Izecson dos Santos Leite komt uit een middenklassegezin en leerde als jongetje voetballen, domweg omdat hij het leuk vond – niet meer.

Kaká voetbalt minder spectaculair maar efficiënter dan zijn meeste landgenoten, en ook dan de Portugees Cristiano Ronaldo en de Argentijn Lionel Messi, die hij voorbleef in de verkiezing beste voetballer in Europa (Ruud van Nistelrooy werd zesde). Mogelijk dat daarom de meerderheid van de 96 door het Franse magazine France Football uitverkoren journalisten hem Le Ballon d’Or gunden. De onderscheiding wordt sinds 1956 uitgereikt, de Engelsman Stanley Matthews was de eerste.

Alleen al de naam Kaká spreekt tot de verbeelding zoals illustere Brazilianen als Pelé, Garrincha, Didi, Zico, Romário, Rivaldo, Ronaldo en Ronaldinho roepnamen hebben die artistiek talent verraden. Kaká heet eigenlijk Ricardo. Maar omdat zijn jongere broer Digão als peuter hem Kaká noemde, bleef hij voor zijn ouders, zijn vrienden en zijn latere bewonderaars altijd Kaká.

Kaká, geboren in Brasilia en als kleuter verhuisd naar São Paulo, hoefde niet met oude, verweerde ballen tussen huisjes van golfplaten te leren voetballen. Braziliaanse mythen en legendes gaan aan hem voorbij. Zijn vader Bosco Izecson dos Santos Leite is civiel ingenieur en leidt een grote onderneming in São Paulo, zijn moeder is lerares. Kaká speelde als jongen vooral met zijn broertje die nu ook beroepsvoetballer is in Italië. Ricardo (Kaká) is actief bij de Champions-Leaguewinnaar van dit jaar AC Milan, Digão (bijnaam Rodrigo) in de tweede divisie bij Sampdoria in Genua.

De aanvaller Kaká is degelijk en spectaculair tegelijk. Soms zelfs een beetje saai en onzichtbaar. Hij haalt geen fratsen uit zoals zijn landgenoot Ronaldinho, maar kan vaak met een onnavolgbare versnelling, na een even onnavolgbare schijnbeweging de wedstrijd een onverwachte wending geven. Misschien kan Kaká daarom het best vergeleken worden met Pelé, die tussen eind jaren vijftig en begin jaren zeventig de wereld toonde hoe creatief, artistiek en doelmatig een voetballer zijn kan. Kaká heeft niet het vernuft van Pelé en niet de artisticiteit van Ronaldinho. Hij is de beste allround-aanvaller van dit jaar.

Met AC Milan won Kaká dit jaar de Champions League. Hij scoorde niet in de finale tegen Liverpool, maar was wel de gangmaker en aangever van de doelpunten. In het seizoen 2006-2007 was Kaká topscorer van de Champions League met tien doelpunten. Sinds 2003 speelt de Braziliaan voor AC Milan, dat hem voor een schappelijke prijs van 8,5 miljoen dollar bij São Paulo wegkocht. Sinds eind januari 2002 is hij Braziliaans international, 54 wedstrijden speelde hij al.

Naast zijn talent als voetballer valt hij op door zijn voortdurende verwijzing naar God. Wanneer hij heeft gescoord wijst hij met zijn twee wijsvingers naar de hemel. Vaak blijkt hij dan onder zijn clubshirt een T-shirt te dragen met teksten als I belong to Jesus. Ook op de labels van zijn schoenen staan teksten als Jesus in the 1st place of God is faithful. Hij is overtuigd lid van de Evangelische Gemeente en daarom ook lid van de Atletas de Cristo (atleten van Christus). Voordat hij met zijn jeugdvriendin Caroline Celico (dochter van de Braziliaanse directeur van Dior en nu fotomodel) trouwde, had hij om religieuze redenen geen seks. En daar is hij zeer trots op. Over vijf maanden verwachten Kaká en de 20-jarige Caroline, die twee jaar geleden trouwden, een zoon.

Na zijn voetballoopbaan wil Kaká dominee worden. Tien procent van zijn salaris gaat nu naar zijn kerk. Zijn favoriete boek is de Bijbel, waarin hij elke dag leest, ter inspiratie en om te studeren voor later als dominee. Zijn favoriete muziek is gospel. Waarom? Vooral omdat hij op zijn twaalfde de dood in de ogen heeft gekeken. Hij dook in een zwembad en raakte met zijn hoofd de bodem. Hij brak een nekwervel en raakte deels verlamd. Hij herstelde door in de steun van God te geloven en stelde zich tijdens zijn langdurige revalidatie elf doelen. Zijn eerste doel was: weer kunnen voetballen. Zijn elfde: de Champions League winnen. Hij heeft ze alle bereikt.

Kaká is vooral een mooie man. Hij is Italiaan en Braziliaan tegelijk. Daarom is hij ook een geliefd fotomodel voor Adidas en Armani. Hij drinkt het liefst water en bidt zodra hij er even tijd voor heeft.

Intussen wordt hij gekoesterd én bewaakt door zijn ouders die hem voortdurend voorhouden dankbaar te zijn voor het talent dat hij gekregen heeft. Kaká speelt daarom met rugnummer 22 op zijn shirt. De dag van zijn geboorte: 22 april 1982. Een gezegende dag in het gezin Leite.

Zie voor meer informatie over Kaká: www.fantasticokaka.it